KANAPKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ…

Wegetariańska porcja białka...

sobota, 27 Luty 2016

Mięso, mięso, mięso... Białko potrzebne do budowy mięśni z reguły dostarczamy do organizmu właśnie wraz produktem pochodzenia zwierzęcego... Ale warto czasem siegnąć po produkty typowe dla kuchni wegetariańskiej... Komosa ryżowa to królowa roślin, jeśli chodzi o ilość zawartego w niej białka roślinnego...

Quinoa…Komosa ryżowa zawiera dużo białka w porównaniu do innych zbóż. W 100 g suchej komosy znajduje się 14,8 g białka, co stanowi 18% energii. Wsród aminokwasów komosy wyliczyć można metioninę, lizynę i cysteinę, których niedobory odnotouje się w źle zbilansowanych dietach wegańskich i wegetariańskich.
Quinoa zwiera wiele witamin i minerałów. Zestawione z innymi składnikami tworzą dobrane pary. Żelazo i lizyna jest potrzebna do wzrostu i naprawy tkanek, a witamina E zapewnia stabilność kwasom omega-3, nawet podczas gotowania. Razem z amarantusem należy ona do roślin szkarłatowych, ale ze względu na wysoką zawartośc skrobi zalicza się ją do pseudozbóż.

Awokado…Awokado mają niską zawartości cukru, a jednocześnie zawierają błonnik, który powoduje, że jesteśmy bardziej syci. Badania wykazują, że dodawanie świeżego awokado do swojej diety powoduje wieksze uczucie sytości w ciągu trzech godzin po posiłku. Awokado wprawdzie jest bogate w tłuszcz, ale są to korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na pracę serca oraz obniżają pozniom cholesterolu. Ma właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed zawałami, nowotworami oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi. Spowalnia również procesy starzenia, wspomaga pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi np. chorobą Alzheimera.
Awokado najlepiej spożywać zaraz po obraniu, ponieważ szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec skrop go odrobiną soku z cytryny lub limonki. Z drugiej strony jeżli awokado jest jeszcze twarde, a chcesz je szybko wykorzystać przechowuj je w towarzystwie jabłek i bananów, szybciej dojrzeje.

Kolendra…Niektórzy z nas po prostu nienawidzą smaku kolendry. To nie jest kwestia gustu, lecz według naukowców niektórzy z nas mają genetyczne predyspozycje, dzięki którym niektóre rośliny smakują jak mydło. Dla reszty z nas jest to istotna przyprawa, bez której smak kuchni tajskiej byłby po prostu niekompletny.
Niezależnie od tego po której stronie się znajdujesz, potencjał zdrowotny listków kolendry jest niezaprzeczalny. Podobnie jak cynamon, ma silne działanie przeciwzapalne oraz jest naturalnym konserwantem dla żywności, który chroni przed salmonellą. Pomaga zwalczać wszystkie rodzaje infekcji i zakażenia. W dłuższej perspektywie może pomóc także obniżyć poziom cholesterolu, nudności, zredukować obrzęk i zmniejszyć dotkliwość skurczów menstruacyjnych.