Jarmuż w ostatnich latach zyskał na popularności i jest coraz częściej wykorzystywany w naszym codziennym menu. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz białka pochodzenia roślinnego. Największą popularnością cieszy się w kręgach wegetarian i wegan, jednak warto włączyć go do codziennego menu każdego z nas. Jarmuż powinien być nieodłącznym elementem codziennej diety osób z nadciśnieniem tętniczym z uwagi na wysoką zawartość potasu i wapnia. Roślina ta jest bogata również w cenne dla nas związki – karotenoidy (beta-karoten, luteinę i zeaksantynę). Są to substancje o działaniu antynowotworowym i korzystnie wpływającym na zachowanie prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.
Polecana przez nas sałatka to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pochodzą z oliwy z oliwek i orzechów włoskich. Jeśli chodzi o ten drugi składnik to ciężko wymienić wszystkie jego prozdrowotne właściwości. Warto jednak podkreślić, że orzechy włoskie są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które usprawniają funkcjonowanie naszego mózgu i wspomagają leczenie depresji, poprzez zwiększenie poziomu melatoniny w organizmie. Ponadto, są cennym źródłem żelaza i kwasu foliowego – składników tak niezbędnych zwłaszcza w diecie młodych kobiet. Orzechy włoskie zawierają również bardzo silny antyoksydant – kwas elegowy, który skutecznie hamuje rozwój nowotworów.
Chyba nie trzeba Was dłużej przekonywać, o tym że warto jest poświecić chwilkę na przygotowanie polecanej przez nas sałatki z jarmużem. To nie tylko ciekawa kompozycja wielu smaków, lecz przede wszystkim „zestaw” niezbędnych składników odżywczych i mineralnych!

You must belogged in to post a comment.