GRUSZKI W PROSCIUTTO…

GRUSZKI W PROSCIUTTO…

GRUSZKI W PROSCIUTTO… 1550 650 admin

Prosciutto di Parma…Szynka Prosciutto – inaczej parmeńska charakteryzuje się wyrafinowanym, lekko słodkim smakiem, bo zawiera niedużą ilość soli. Każda szynka sprzedawana pod nazwą parmeńskiej lub Prosciutto powinna mieć certyfikat ochrony miejsca pochodzenia, co zmusza producentów do używania surowców najlepszej jakości, a proces produkcji jest dokładnie nadzorowany.
Długie suszenie jakiemu poddawana jest szynka parmeńska powoduje skondensowanie składników odżywczych. Dojrzewanie mięsa zwiększa przyswajalność aminokwasów budujących białka i końcowy produkt staje się względnie łatwostrawny. Może wchłanianie białka nie jest tak szybkie jak serwatki, ale smakuje zdecydowanie lepiej.

Pobudzające gruszki…O właściwościach gruszek można pisać wiele. Kiedyś uważano, że gruszki są ciężkostrawne przez komórki kamienne. Są to tzw. sklereidy, czyli skupiska tkanki wzmacniającej roślin (sklerenchymy) wysyconej solami mineralnymi. Komórki kamienne do dziś występują w gruszkach, ale przeważnie tych dzikich, które są twarde i cierpkie. Słodkie gruszki, które możemy kupić w warzywniaku są odmianami o niewielkiej ilości sklereidów, dlatego zalecane są nawet osobom z chorobami układu trawiennego. Dowiedziono, że dojrzałe, miękkie gruszki poprawiają trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Jeśli nie masz problemu z „leniwymi jelitami” uważaj na ilość gruszek, bo w nadmiarze mogą wywołać sensacje żołądkowe.

Rukola, czyli przedwojenna rukiew…Rukola od kilku lat robi furorę w naszych kuchniach, ale już przed wojna była popularna na polskich stołach. Niepozorna zielenina o orzechowo-gorzkim smaku zawiera w sobie cenne witaminy A, B, C i K – ułatwiające pracę całego organizmu. Jest dobrym źródłem cynku, który wspomaga układ immunologiczny, wygląd skóry, włosów i paznokci, a u mężczyzn dba o prawidłową produkcję testosteronu. Już w czasach antycznych doceniono ją jako skuteczny afrodyzjak poprawiający męską sprawność i płodność.