GRUSZKI W PROSCIUTTO…

GRUSZKI W PROSCIUTTO…

GRUSZKI W PROSCIUTTO… 1550 650 FitNow - treningi personalne

Składniki na 8 porcji:

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 plasterki szynki Prosciutto (około 60g)
  • 1 duża garść rukoli
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

  • Podgrzej w małym rondelku ocet balsamiczny około 5-7 minut, aż uzyska konsystencję syropu.
  • Odstaw syrop balsamiczny do przestygnięcia.
  • Umyte gruszki pokrój wzdłuż na ósemki, usuń twarde części gniazda nasiennego.
  • Skrop gruszki cytryną i dopraw tymiankiem.
  • Każdy plasterek szynki Prosciutto pokrój na 4 długie paski (musisz mieć 16 kawałków).
  • Obłóż każdy kawałek gruszki 1-2 listkami rukoli i zawiń w szynkę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Zapiekaj około 10-15 minut, aż szynka stanie się rumiana.
  • Polej gruszki odrobiną syropu balsamicznego, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji (2 kawałki):
Wartość kaloryczna: 37,6 kcal
Białka: 2,3 g
Tłuszcze: 0,9 g
Węglowodany: 5,4 g

Uwagi:
Gruszki w Prosciutto smakują równie dobrze bez podgrzewania, ale pieczenie nadaje szynce lekko chrupiącą strukturę.