GRILLOWANY ARBUZ Z MOZZARELLĄ…

Smaczne sandwiche...

środa, 15 lipca 2015

Grillowanie nie musi kojarzyć się z kiełbasą, karkówką, czy innymi tłustymi mięsami. Możesz zrobić smaczne sandwiche z mozzarellą. Ich przygotowanie zajmuje dużo mniej czasu, niż się spodziewasz, a L-cytrulina zawarta w arbuzie przekształci się w argininę...

Szkodliwe potrawy… Typowe grillowanie to kiełbaski, karkówka i inne mięsiwa ociekające tłuszczem. Chociaż bardziej przerażające jest to, że ze związków azotowych (stosowanych do konserwacji peklowanego mięsa) pod wpływem temperatury powstają nitrozoaminy. Nitrozoaminy mają bardzo silne działanie rakotwórcze, a także mutagenne (uszkadza DNA), teratogenne (prowadzi do powstania wad płodu) i embriotoksyczne (uszkadza lub powoduje obumarcie zarodka). Odradzamy fabrycznie doprawione mięska, czy kiełbaski z grilla wszystkim, szczególnie kobietom w ciąży. W zamian proponujemy zdrowe sandwiche, którymi zaskoczysz swoich znajomych podczas następnego grillowania.

L-cytrulina i inne dobrocie… Arbuz ma w sobie jeden, bardzo ważny składnik, cytrulinę. W nerkach przekształcana jest w L- argininę, aminokwas podnoszący poziom tlenku azotu, który wpływa na rozluźnienie naczyń krwionośnych. Oprócz efektu „pompy mięśniowej” polepsza cyrkulacje krwi zwiększając libido u mężczyzn, a także wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Cytrulina razem z likopenem (którego jest bardzo dużo w arbuzie) chroni prostatę i dba, by jak najdłużej została zdrowa.
W arbuzie znajduje się kolejna ciekawa para. Połączenie cytruliny i kwasu jabłkowego w czasie wysiłku stymulują tlenowe wytwarzanie energii przez mięśnie. Dzięki temu później dopada nas zmęczenie, a trening może być efektywniejszy.
Jak jeszcze mam Was namawiać? Ach, tak, lato się kończy i następna okazja, by rozłożyć grilla będzie w przyszłym roku, spieszcie się…