DOMOWE BATONY ENERGETYCZNE…

Dlaczego lepiej zrobić je w domu?

poniedziałek, 16 maja 2016

Po pierwsze masz pełną kontrolę nad proporcjami i rodzajem użytych składników oraz procesem produkcji, czego nie zaoferuje Ci żaden producent gotowych batonów. Wiesz co jesz... Dodatkowo cena takiego batonika jest o wiele niższa, wręcz nieporównywalnie.  

Z czego składa się baton?Podstawą jest baza, na którą składają się płatki owsiane lub jęczmienne. Do tego dochodzi zlepiacz, mieszanina masła, miodu, soku i cukru, oraz dodatki, które każdy wybiera według własnych upodobań i smaku. Mogą to być: rodzynki, orzechy laskowe, migdały, ziarna słonecznika, suszone owoce, ziarna sezamu itp. Można także dodać mleko w proszku, bułkę tartą lub wafle, ewentualnie mleko skondensowane, mąkę, jaja, sodę oczyszczoną, sól, siemię lniane i inne.

Przepis 1.Doskonale nadaje się do spożywania w czasie treningu, szczególnie rowerowego, choć przy bieganiu także nie ma mowy o niezadowoleniu.
Proporcje:
baza: 2 – 2,5
zlepiacz: ok. 1
dodatki: 0,5-1 (wg uznania i zdrowego rozsądku)
Oznacza to, że jeśli użyjemy 2,5 szklanki płatków, kolejnym krokiem będzie odmierzenie 1 szklanki rodzynek oraz 1 szklanka masła (wygodniej 1 kostka), 1 szklanka miodu (lub połowa), a także 1 szklanka cukru (lub połowa, co w tym przypadku byłoby bardziej wskazane, podobnie jak można w ogóle opuścić ten składnik).
Pamiętaj, że przy tym stopniu zaawansowania przepisu (niskim), można swobodnie samemu dobierać proporcje składników.

Sposób przygotowania:

  • nagrzej piekarnik do ok. 170 stopni,
  • rozdrobnij orzechy, rodzynki i resztę składników, które są zbyt duże,
  • przygotuj zlepiacz: rozpuść masło i dodaj do niego miód, cukier, sok,
  • połącz płatki z dodatkami i dokładnie wymieszaj,
  • zalej zlepiacz i pozostaw na kilka minut,
  • wyłóż foremkę papierem do pieczenie i umieść w niej masę, wyrównaj i ugnieć,
  • zapiekaj ok. 20 minut,
  • wystudź,
  • potnij na kawałki.

Urozmaicenia;
Zlepiacz:
Jego rolę doskonale spełni sam miód, ale także miód z cukrem, masłem, można także rozrzedzić go z sokiem.
Baza:
Płatki możesz wykorzystać bezpośrednio lub wcześniej uprażone na patelni czy też w piekarniku. Czasem zamiast łączyć płatki ze zlepiaczem można je namoczyć w wodzie (najlepiej ciepłej) i dopiero wtedy mieszać z miodem (cukrem) aż do uzyskania gęstej masy.
Dodatki:
Indywidualny wybór według preferencji smakowych.

Zapisywanie proporcji i składników jest przydatne, ponieważ dzięki temu w przyszłości, gdy zbierzesz już kilkanaście przepisów, łatwiej będzie Ci ocenić, który chcesz wybrać (ze względu na czas przygotowania, prostotę lub smak).
Ok, wydaje się że wszystko już gotowe, ale pozostaje jeszcze jedna sprawa. Batoniki już podzielone są bardzo kleiste. To wcale nie ułatwia ich transportu, odwijania z papierka czy folii w czasie treningu czy zawodów. Najlepiej w takim wypadku obtoczyć je w bułce tartej lub obłożyć waflami – to znacznie ułatwi spożywanie.