DOMOWA TARTA…

DOMOWA TARTA…

DOMOWA TARTA… 300 450 FitNow - treningi personalne

Posypka migdałowa:

  • 100g masła,
  • 100g cukru pudru,
  • migdały płatki 100g
  • 1 jajko,

Wykończenie tarty:

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin,
  • 3 łyżki cukru pudru,

Sposób przygotowania:
Rabarbar:
1. Piekarnik rozgrzać do 170 °.
2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rabarbar i położyć na nim skórkę pomarańczową i wanilię.
3. W małej misce wymieszać cukier trzcinowy i cukier puder dodać sok pomarańczowy i wodę (około ½ szklanki) i wymieszać.
4. Otrzymaną mieszaniną zalać rabarbar.
5. Naczynie przykryć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez 15-30 minut lub do miękkości, (czas pieczenia zależy od grubości łodygi rabarbaru, należy uważać aby rabarbar się nie rozgotował).
6. Odstawić do ostygnięcia.

Spód tarty:
1. Wymieszać mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodać masło i wyrobić ciasto.
3. Pod koniec wyrabiania dodać jeszcze wanilię.
4. Rozwałkować ciasto.
5. Uformować placek, wyłożyć go na formę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
6. Piekarnik rozgrzać do 180 °.
7. Masło ubić z cukrem.
8. Dodać płatki migdałów i jajko i wymieszać.
9. Ciasto wyjąć z lodówki i posmarować masą z migdałów.
10. Położyć schłodzony upieczony rabarbar.
11. Tartę piec 20 minut w 180 stopniach.
12. Wyjąć z pieca, schłodzić i posypać cukrem pudrem i malinami.
13. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 479kcal,
Białko: 6,2g,
Tłuszcz: 22,8g,
Węglowodany: 63,5g,