Rabarbar, to bogactwo witaminy C, beta karotenu, potasu, magnezu i żelaza. Ze względu na swoją niską kaloryczność (20 kcal w 100g) i wysoką zawartość błonnika jest bardzo dobrym dodatkiem do potraw osób odchudzających się i dbających o linię. Ponadto zawiera rapontycynę – substancję o działaniu estrogennym, przez co spożycie rabarbaru zaleca się zwłaszcza kobietom z niedoborem tych hormonów. Warto jednak wspomnieć, że rabarbar zawiera spore ilości kwasu szczawiowego, który w nadmiarze może niekorzystnie wpływać na gospodarkę wapniową w naszym organizmie, dlatego nie należy przesadzać z nadmiernym spożyciem tego warzywa.
Składniki na 10 porcji:
Składniki potrzebne do przygotowania rabarbarowego nadzienia:
- 150g cukru pudru,
- ¼ szklanki brązowego cukru, sok i skórka z 2 pomarańczy,
- Rabarbar 400-450g (umyty i oczyszczony),
- 1 laseczka wanilii,
Składniki potrzebne do przygotowania spodu:
- Mąka pszenna 220g,
- 100g cukru pudru,
- szczypta soli,
- masło 150g (zimne i posiekane na małe kawałki),
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 jajko,
You must belogged in to post a comment.