Składniki na 2 porcje:
- dorsz 300g,
- zielona fasolka 150g,
- groszek zielony 100g.
Marynata:
- olej rzepakowy 1 x łyżka,
- pieprz cytrynowy,
- sól morska,
- tymianek 4 x gałązka,
- koperek 1 x łyżeczka,
- cytryna 3 x plasterek.
Sos:
- jogurt naturalny 100g,
- świeży ogórek ½ x sztuka,
- czosnek 1 x ząbek,
- chili (według uznania).
Sposób przygotowania:1. Dorsza umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
2. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą i natrzeć nią rybę z obu stron.
3. Zamarynowaną rybę obłożyć świeżymi gałązkami tymianku i odstawić na około 2 godziny do lodówki.
4. Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce ogórkiem i chili.
5. Otrzymany sos podgrzać delikatnie w rondelku.
6. Fasolkę zieloną oczyścić i odciąć zdrewniałe końce.
7. W naczyniu do gotowania na parze ułożyć rybę, groszek i fasolkę.
8. Gotować około 15 minut.
9. Ugotowaną rybę z fasolką i groszkiem polać sosem z jogurtu i ogórka.
10. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 444,5kcal,
Białko: 34,8g,
Tłuszcz: 21,6g,
Węglowodany: 27,9g.
You must belogged in to post a comment.