DOBRA RYBA – DORSZ… Świąteczna alternatywa

DOBRA RYBA – DORSZ… Świąteczna alternatywa

DOBRA RYBA – DORSZ… Świąteczna alternatywa 1550 650 FitNow - studio treningów

Składniki na 2 porcje:

  • dorsz 300g,
  • zielona fasolka 150g,
  • groszek zielony 100g.

Marynata:

  • olej rzepakowy 1 x łyżka,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól morska,
  • tymianek 4 x gałązka,
  • koperek 1 x łyżeczka,
  • cytryna 3 x plasterek.

Sos:

  • jogurt naturalny 100g,
  • świeży ogórek ½ x sztuka,
  • czosnek 1 x ząbek,
  • chili (według uznania).

Sposób przygotowania:1. Dorsza umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
2. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą i natrzeć nią rybę z obu stron.
3. Zamarynowaną rybę obłożyć świeżymi gałązkami tymianku i odstawić na około 2 godziny do lodówki.
4. Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce ogórkiem i chili.
5. Otrzymany sos podgrzać delikatnie w rondelku.
6. Fasolkę zieloną oczyścić i odciąć zdrewniałe końce.
7. W naczyniu do gotowania na parze ułożyć rybę, groszek i fasolkę.
8. Gotować około 15 minut.
9. Ugotowaną rybę z fasolką i groszkiem polać sosem z jogurtu i ogórka.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 444,5kcal,
Białko: 34,8g,
Tłuszcz: 21,6g,
Węglowodany: 27,9g.