DOBRA RYBA – DORSZ… Świąteczna alternatywa

Dorsz gotowany na parze z groszkiem i zieloną fasolką...

piątek, 14 Grudzień 2018

Dorsz gotowany na parze z fasolką szparagową i groszkiem to idealne danie dla miłośników ryb, a także wszystkich pragnących zrzucić zbędne kilogramy. W 1 porcji dorsza znajduje się tylko 444,5kcal i aż 34,8g białka. Prezentowane danie sprawdzi się świetnie w diecie nie tylko osób odchudzających się, ale i wszystkich pragnących zbudować atrakcyjną, umięśnioną sylwetkę...

Jeśli wydaje Ci się, że dania gotowane na parze są nudne i niesmaczne koniecznie wypróbuj nasz przepis, a na pewno zmienisz zdanie!

Dorsz… Dorsz to chuda i niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Spożycie około 100g dorsza pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na selen i około 30% przeciętnego zapotrzebowania na białko. Ponadto dorsz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D3, której niedobory są często obserwowanym problemem w naszej populacji. Prezentowana potrawa doskonale sprawdzi się w diecie dzieci i osób starszych u których niedobory witaminy D3 są najczęstsze. Dodatkowo, ryba zwiera cenne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, które wzmocnią naszą odporność, poprawią koncentrację i regenerację po treningu.

Groszek zielony…Groszek nie musi być nudny, czy standardowo podany z marchewką. Zielony groszek to znienawidzone warzywo wśród dzieci, a jego zła sława, podobnie jak szpinaku, pochodzi z nieodpowiedniej obróbki kulinarnej. Zaletą zielonego groszku jest lekkostrawność. Groszek ze wszystkich roślin strączkowych trawi się najszybciej i nie powoduje żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Groszek może łagodzić objawy menopauzy, a także zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Minerały w nim zawarte takie jak magnez, żelazo, wapń, kobalt czy fluor usprawniają pracę organizmu. Potas przeciwdziała udarowi mózgu, a razem z sodem dbają o równowagę kwasowo-zasadową.