DELIKATNE SKORUPIAKI…

Krewetki z wstążkami z cukinii...

czwartek, 28 Kwiecień 2016

Owoce morza to fantastyczne źródło selenu. Ten pierwiastek jest niezbędny do zachowania zdrowia, bo pomaga zwiększyć ilość ciał odpornościowych. Bierze udział w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiega starzeniu się i powstawaniu nowotworów. Selen działa oczyszczająco. Pomaga usunąć szkodliwe metale ciężkie z organizmu i toksyczne substancje...

Krewetki…Krewetki zawierają w sobie chude i pełnowartościowe białko. Dzięki temu właściwie wszyscy mogą je bezpiecznie jeść. Niestety jest z nimi podobny problem jak z rybami – mogą w sobie zawierać metale ciężkie i inne zanieczyszczenia środowiska, ale w przeciwieństwie do większych morskich stworzeń, krewetki żyją krótko, a w tym czasie nie są w stanie wchłonąć szkodliwych związków. Wybierając raz na jakiś czas krewetki dobrej jakości możecie ciekawie i zdrowo urozmaicić swoją dietę.

Kabaczek…Cukinia (czyli kabaczek) jest łagodnym i lekkostrawnym warzywem. Dzięki zawartości potasu o charakterze zasadowym pomaga odkwasić organizm. Dlatego osoby na dietach wysokobiałkowych często powinni sięgać po to warzywo, tym bardziej, że nie zaburzy to ich diety. W 100 g cukinii znajduje się jedynie 13 kcal. Warto podkreślić, że kabaczki nie wchłaniają szkodliwych substancji ze środowiska. Jeśli zależy Wam na stosowaniu zdrowych produktów, cukinia powinna znaleźć się w czołówce. Jest całkowicie wolna od metali ciężkich, czy szkodliwych związków azotu.

Makaron pszenny…Tradycyjny makaron powinien być wyrabiany z semoliny. Ten rodzaj mąki powstaje poprzez zmielenie nasion pszenicy durum, czyli pszenicy twardej. Semolina ma znacznie wyższą twardość i przez to łatwiej ugotować makaron al dente. Pszenica durum ma też niższy indeks glikemiczny, niż pszenica zwyczajna. Obróbka termiczna również wpływa na prędkość podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Krócej gotowany makaron z semoliny (al dente) będzie mieć indeks glikemiczny wynoszący jedynie 34, a dłużej (ok. 20 minut) już 58 IG. Domowe kluski wyrabiane z pszenicy zwyczajnej to aż 70 IG. Wyrabianie ciasta na makaron też ma wpływ na wartości odżywcze gotowego produktu. Zbyt nagrzana masa będzie mieć wyższy indeks glikemiczny. W kwestii makaronu, domowy nie zawsze znaczy lepszy.