DAL PALAK CZYLI SOCZEWICA ZE SZPINAKIEM…

Błyskawiczna kuchnia indyjska zwiększająca mięśnie...

piątek, 8 Styczeń 2016


Składniki na 2 porcje:

  • 4 szklanki świeżego szpinaku (około 300g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 szczypta kozieradki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztadry
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj czerwoną soczewicę do miękkości.
  • Umyj, posiekaj i podsmaż szpinak na ½ łyżki oleju kokosowego na sporej patelni.
  • Ugotowaną soczewicę lekko ugnieć używając np. silikonowej szpatułki do mieszania, by powstala bardziej mazista masa.
  • Dodaj soczewicę do szpianku, przemieszaj.
  • Posiekaj ząbek czosnku i papryczkę chilli.
  • Na pozostałym oleju kokosowym podsmaż na niedużej patelni czosnek, paprykę, pieprz cayenne, kolendrę, kurkumę, kozieradkę, na koniec dodaj musztardę i przemieszaj.
  • Przełóż zawartość małej patelni do soczewicy ze szpinakiem, przypraw solą i sokiem z cytryny wg uznania.
  • Można serwować z ryżem, lub jeść jako samodzielne danie. Smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 400,8 kcal
Białka: 29,2 g
Tłuszcze: 8,9 g
Węglowodany: 63,6 g

Uwagi:
Jeśli preferujesz rzadszą konsystencję dań dodaj wody według uznania przed nałożeniem porcji do miseczek. Osoby gustujące w bardziej kremowych potrawach mogą użyć blendera do zmiksowania soczewicy ze szpinakiem.