DAL PALAK CZYLI SOCZEWICA ZE SZPINAKIEM…

Błyskawiczna kuchnia indyjska zwiększająca mięśnie...

piątek, 8 Styczeń 2016

Wszyscy znają Popeye’a, który zajadał się szpinakiem, dzięki któremu był mocarzem. Kiedyś uważano, że te zielone liście to świetna dawka żelaza, która wpływa na wzrost siły. Wszystko przez błąd amerykańskiej sekretarki, która źle postawiła przecinek w raporcie i zamast 3 mg Fe, w 100g szpinaku znalazło się 30 mg żelaza...

W latach 70-tych XX wieku ponownie oznaczono zawartość żelaza w szpinaku, sprostowano poprzednie dane i udowodniono, że pierwiastek jest słabo przyswajany ze względu na obecność szczawianów i fosforanów. Te związki wchodzą również w reakcję z wapniem, tworząc nierozpuszczalne sole. Mogą one tworzyć kamienie nerkowe, dlatego odradza się spożywanie szpinaku osobom cierpiącym na tego typu dolegliwość. Jednak ewidente korzyści ze spożywania szpinaku nie dały naukowcom spokoju i do dziś jest on tematem wielu badań.

Sekretyna roślinna… Wiadomo, że zawartość roślinnej sekretyny w szpinaku jest spora. Działa ona analogicznie do ludzkiej sekretyny – hormonu tkankowego, który wpływa na wydzielanie soku trzustkowego, zwiększanie wydzielania żółci i soku jelitowego. Może to wpłynąć na poprawę pracy trzustki i trawienia.

Fitoekdysteroidy, a mięśnie i sprawność… Jednak prawdziwym źródłem wzrostu siły u osób często jedzących szpinak jest obecność fitoekdysteroidów. Należą one do związków steroidowych i są powiązane z hormonami zwierząt. Przeprowadzono wiele badań, jak wpływają na organizm i wszystkie wykazuja, że ekdysony roślinne zwiększają masę ciała o 5-20%. W jednej z prób podzielono wytrenowanych sportowców na 3 grupy, pierwszej podawano białko, drugiej placebo, a trzeciej białko i jeden z ekdysonów. Po 10 dniach zmierzono badanych i okazało się, że białko nieznacznie zwiększyło masę mięśniową, placebo spowodowało jej spadek, a w ostaniej grupie odnotowano przyrost beztłuszczowej masy rzędu 7% i ubytek tkanki tłusczowej o 10%. W innych badaniach udowodniono, że fitoekdysteroidy zmniejszają uczucie zmęczenia, zwiększają siłę m.in. chwytu, usprawniają regenerację i poprawiają wydolność wysiłkową o 15-20%. Do tego dochodzi przywrócenie poziomu immunoglobulin do podstawowego stanu fizjologicznego. Immunoglobuliny (przeciwciała) to białka, które odpowiadają za naszą odporność i zwalczanie bakterii, wirusów i pasożytów. Poziom przeciwciał spada po wyczerpującym i długim treningu, przez co stajemy się wrażliwsi na zakażenia. Dzięki ekdysonom układ odpornościowy szybciej wraca do równowagi.

Wpływ na układ pokarmowy… Małe dawki fitoekdysteroidów mogą ułatwiać przyswajnie pokarmów przy zredukowanej diecie, ale spowalniają trawienie tłuszczów. Powoduje to dłuższe uczucie sytości, co jest dobrym rozwiązaniem dla osób mających ochotę pożreć konia z kopytami. Ponadto, w żadnej z badanych grup nie zaobserwowano wahań równowagi hormonalnej w czasie trawania eksperymentów.
Jesteś gotowy wprowadzić więcej potraw ze szpinakiem, by dorównać Popeye’owi? Jeśli to nie jest twoim celem, pomyśl o spalaniu tłuszczu. Proponuję całkiem inna odsłonę szpinaku w aromatycznej kuchni indyjskiej…