Składniki na 4 porcje:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 batat (około 300g)
- ½ średniego kalafiora (ok. 400g)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżeczki przyprawy curry bez glutaminianu sodu
- ½ szklanki wody
- ¼ łyżeczki soli
- 1 puszka cieciorki konserwowej (240g po odsączeniu)
- 2- 3 duże pomidory
- garść liści szpinaku
- 1 garść świeżej kolendry
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Batat obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na dużej patelni z oliwą przez około 3 minuty na średnim ogniu.
- Kalafiora podziel na różyczki, cebulkę drobno posiekaj i dodaj na patelnię.
- Dopraw curry i smaż 1 minutę ciągle mieszając.
- Sparz, obierz i pokrój pomidory.
- Wlej wodę, przepłukaną cieciorkę, pomidory, przemieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Na koniec dodaj szpinak.
- Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy warzywa będą już gotowe posyp posiekaną kolendrą i podawaj z jogurtem, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 205,4 kcal
Białka: 9,4 g
Tłuszcze: 4,3 g
Węglowodany: 33,5 g
Już z nastaniem jesieni częściej mamy ochotę na ciepłe, rozgrzewające, pachnące posiłki,… Takie jest poniższe curry. Jego nazwa nie pochodzi od mieszanki przypraw, tylko od tamilskiego słowa kari (கறி) oznaczającego po prostu „sos”. Pozornie trudna potrawa w rzeczywistości nie zajmuje dużo czasu, a wprawny kucharz uwinie się w 20 minut. Więc zacznij próbować, by dojść do wprawy, bo w końcu trening czyni mistrza…
You must belogged in to post a comment.