CUKINIOWE PLACUSZKI I CYTRYNOWE TZATZIKI…

Kabaczek - warzywo pełne zalet...

niedziela, 29 Styczeń 2017

Cukinia znajduje się na liście 20 najchętniej uprawianych warzyw. Można z niej przygotować mnóstwo rzeczy, od leczo zaczynając, a kończąc na muffinkach. A na lunch lub kolację nadają się placuszki z tzatzikami, bo są dobre i na ciepło i na zimno...

Cukinia…Cukinia (czyli kabaczek) jest łagodnym i lekkostrawnym warzywem. Dzięki zawartości potasu o charakterze zasadowym pomaga odkwasić organizm. Dlatego osoby na dietach wysokobiałkowych często powinni sięgać po to warzywo, tym bardziej, że nie zaburzy to ich diety. W 100 g cukinii znajduje się jedynie 13 kcal. Warto podkreślić, że kabaczki nie wchłaniają szkodliwych substancji ze środowiska. Jeśli zależy Wam na stosowaniu zdrowych produktów, cukinia powinna znaleźć się w czołówce. Jest całkowicie wolna od metali ciężkich, czy szkodliwych związków azotu.

Tzatziki i probiotyki…Tzatziki to popularny dip grecki, podawany jako dodatek do dań lub pieczywa. W klasycznej wersji do jogurtu greckiego należy dodać ogórka, czosnek i oliwę. Ale cytrynowe tzatziki idealnie będą współgrać z cukiniowymi placuszkami. Kremowy jogurt grecki oprócz białka dostarcza probiotyków, ważnych w okresie sezonowych przeziębień. Bakterie probiotyczne poprawiają odporność i usprawniają trawienie. Bytują w przewodzie pokarmowym i wiadomo, że są potrzebne, ale nie do końca zbadano ich działanie. Jogurty i kefiry są najlepszym naturalnym źródłem probiotyków i dobrze jest mieć je pod ręką, gdy dopada was przeziębienie lub wybraliście się w podróż. Wiele badań udowodniło, że bakterie Bifidobacterium i Lactobacillus pomogą uporać się z osłabieniem lub problemami gastrycznymi związanymi ze zmianą wody. Poza tym tzatziki są po prostu smaczne.