CHLEB BANANOWY, A WŁAŚCIWIE CIASTO…

Banan - wróg czy przyjaciel?

piątek, 23 Grudzień 2016

Składniki na 16 porcji:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki olej roślinnego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ. 2000
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • ekstrakt z wanilii
  • oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa z oliwek
  • opcjonalnie orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i spryskaj lub posmaruj oliwą formę do pieczenia np. keksówkę o wymiarach 11×25 cm.
  • Zmiażdż banany.
  • Wymieszaj mikserem składniki wilgotne: banany, olej, jajka i wodę do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Wymieszaj w drugiej misce składniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i imbir.
  • Wsypuj powoli suchą mieszankę do wilgotnej ciągle mieszając.
  • Ubij dokładnie ciasto i przełóż je do natłuszczonej formy.
  • Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut w 170 stopniach, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto się upiekło.
  • Wyjmij, przestudź na kratce, wyciągnij z formy i pokrój na 16 kawałków, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji (1 kromka):
Wartość kaloryczna: 117 kcal
Białka: 2,7 g
Tłuszcze: 5,4 g
Węglowodany: 16,1 g

Uwagi:
Podaj ciasto z kefirem lub maślanką do picia, a otrzymasz zbilansowany podwieczorek lub drugie śniadanie.