CEVICHE Z KREWETEK I AWOKADO…

Banalny przepis na pyszną sałatkę...

sobota, 6 Luty 2016

Awokado jest bardzo wdziecznym produktem. Nadaje się jako przekąska, świetnie pasuje jako składnik sałatek i baza do banalnie łatwych w wykonaniu past. Doskonale sprawdza się jako alternatywne „smarowidło” do pieczywa zamiast tradycyjnego masła i margaryny.

Awokado… Awokado mają niską zawartości cukru, a jednocześnie zawierają błonnik, który powoduje, że jesteśmy bardziej syci. Badania wykazują, że dodawanie świeżego awokado do swojej diety powoduje wieksze uczucie sytości w ciągu trzech godzin po posiłku. Awokado wprawdzie jest bogate w tłuszcz, ale są to korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na pracę serca oraz obniżają pozniom cholesterolu. Ma właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed zawałami, nowotworami oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi. Spowalnia również procesy starzenia, wspomaga pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi np. chorobą Alzheimera.
Awokado najlepiej spożywać zaraz po obraniu, ponieważ szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec skrop go odrobiną soku z cytryny lub limonki. Z drugiej strony jeżli awokado jest jeszcze twarde, a chcesz je szybko wykorzystać przechowuj je w towarzystwie jabłek i bananów, szybciej dojrzeje.

Krewetki… Krewetki zawierają w sobie chude i pełnowartościowe białko. Dzięki temu właściwie wszyscy mogą je bezpiecznie jeść. Niestety jest z nimi podobny problem jak z rybami – mogą w sobie zawierać metale ciężkie i inne zanieczyszczenia środowiska, ale w przeciwieństwie do większych morskich stworzeń, krewetki żyją krótko, a w tym czasie nie są w stanie wchłonąć szkodliwych związków. Wybierając raz na jakiś czas krewetki dobrej jakości możecie ciekawie i zdrowo urozmaicić swoją dietę.

Kolendra…Podobnie jak cynamon – kolendra, ma silne działanie przeciwzapalne oraz jest naturalnym konserwantem dla żywności, który chroni przed salmonellą. Pomaga zwalczać wszystkie rodzaje infekcji i zakażenia. W dłuższej perspektywie może pomóc także obniżyć poziom cholesterolu, nudności, zredukować obrzęk i zmniejszyć dotkliwość skurczów menstruacyjnych.
Wadą, która sprawia, że wiele ludzi trzyma kolendrę z dala od kuchni jest to, że kupione gałązki często więdną i pokrywają się jakby śluzem, pozornie w ciągu jednej nocy. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by to naprawić. Gdy wrócisz ze sklepu do domu, natychmiast umyj kolendrę i owiń pędy w mokry ręcznik papierowy.
W ten sposób będą się trzymać przez ponad tydzień. Możesz też zamrozić kolendrę, lecz tylko po uprzednim blanszowaniu. Inną opcją jest zrobienie i zamrożenie pesto z kolendry.