BURGER Z SOCZEWICY i BURAKÓW…

Pyszny zamiennik dla mięsożerców...

środa, 14 Grudzień 2016

Moda na burgery trwa i ma się bardzo dobrze... Oczywiście warto jest zjeść od czasu do czasu kawałek dobrej wołowiny ze zdrowymi dodatkami, ale można urozmaicać swoje menu strączkowymi burgerami. Coś, co dla wegetarian jest oczywiste, może zasmakować również mięsożercom. Tym razem dajcie się skusić na soczewicę i buraki...

Białko…Soczewica dostarcza niepełnowartościowego białka, ale jego przyswajalność wynosi 85 % (mięso 96%). Niepełnowartościowe oznacza, że niektóre aminokwasy egzogenne nie są zawarte w tym białku. Wtedy wystarczy tak skomponować posiłek, by uzupełnić brakujące aminokwasy z innego źródła, w przypadku burgerów najlepiej, by było to pełnoziarniste pieczywo. I już nie trzeba się martwić o pełnowartościowe białko.

Błonnik…Soczewica dostarcza sporo błonnika. Sprzyja on osobom na dietach odchudzających, bo powoduje uczucie sytości i wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego (czerwona soczewica ma IG = 30). Błonnik poprawia także profil lipidowy, czyli stężenie poszczególnych frakcji cholesterolu. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie roślin strączkowych zmniejsza poziom LDL, pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi, spowolnić rozwój miażdżycy i chorób układu krążenia.

Zapobiega niedokrwistości…Niedokrwistość to zespół objawów chorobowych charakteryzujący się niższymi wartościami hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Anemia objawia się bladością skóry, osłabieniem, niskim ciśnieniem, a w skrajnych przypadkach utratą przytomności. Niedokrwistość można podzielić na kilka grup, różniących się przyczyną powstania. Najpowszechniejsze są anemie niedoborowe, spowodowane przez niezbilansowaną dietę czy zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze powszechne u sportowców. Najczęściej brakuje nam żelaza lub kwasu foliowego i witaminy B12. Soczewica dostarcza aż 3,4 mg żelaza i 181 μg kwasu foliowego. Oba składniki są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich komórek. W konsekwencji mamy więcej siły i nasz organizm funkcjonuje prawidłowo.

Praktyczne wskazówki…Jeśli nie macie wiele czasu wybierajcie soczewicę czerwoną lub żółta. Z czysto praktycznych powodów. W przeciwieństwie do zielonej lub brązowej nie trzeba jej namaczać, a gotuje się tylko 15-20 minut. Dobrze jest wszystkie rośliny strączkowe gotować przez pewien czas z odkrytą pokrywką i solić 5-10 minut przed zakończeniem gotowania. Poprawi to strawność soczewicy i zapobiegnie stwardnieniu nasion.