Białko…Soczewica dostarcza niepełnowartościowego białka, ale jego przyswajalność wynosi 85 % (mięso 96%). Niepełnowartościowe oznacza, że niektóre aminokwasy egzogenne nie są zawarte w tym białku. Wtedy wystarczy tak skomponować posiłek, by uzupełnić brakujące aminokwasy z innego źródła, w przypadku burgerów najlepiej, by było to pełnoziarniste pieczywo. I już nie trzeba się martwić o pełnowartościowe białko.
Błonnik…Soczewica dostarcza sporo błonnika. Sprzyja on osobom na dietach odchudzających, bo powoduje uczucie sytości i wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego (czerwona soczewica ma IG = 30). Błonnik poprawia także profil lipidowy, czyli stężenie poszczególnych frakcji cholesterolu. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie roślin strączkowych zmniejsza poziom LDL, pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi, spowolnić rozwój miażdżycy i chorób układu krążenia.
Zapobiega niedokrwistości…Niedokrwistość to zespół objawów chorobowych charakteryzujący się niższymi wartościami hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Anemia objawia się bladością skóry, osłabieniem, niskim ciśnieniem, a w skrajnych przypadkach utratą przytomności. Niedokrwistość można podzielić na kilka grup, różniących się przyczyną powstania. Najpowszechniejsze są anemie niedoborowe, spowodowane przez niezbilansowaną dietę czy zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze powszechne u sportowców. Najczęściej brakuje nam żelaza lub kwasu foliowego i witaminy B12. Soczewica dostarcza aż 3,4 mg żelaza i 181 μg kwasu foliowego. Oba składniki są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich komórek. W konsekwencji mamy więcej siły i nasz organizm funkcjonuje prawidłowo.
Praktyczne wskazówki…Jeśli nie macie wiele czasu wybierajcie soczewicę czerwoną lub żółta. Z czysto praktycznych powodów. W przeciwieństwie do zielonej lub brązowej nie trzeba jej namaczać, a gotuje się tylko 15-20 minut. Dobrze jest wszystkie rośliny strączkowe gotować przez pewien czas z odkrytą pokrywką i solić 5-10 minut przed zakończeniem gotowania. Poprawi to strawność soczewicy i zapobiegnie stwardnieniu nasion.
You must belogged in to post a comment.