BURGER W STYLU GRECKIM…

BURGER W STYLU GRECKIM…

BURGER W STYLU GRECKIM… 300 469 FitNow - studio treningów

Burger to jedno z czołowych dań kuchni amerykańskiej, chętnie przyrządzane i zjadane przez mieszkańców Stanów Zjednoczonych. I jak to często bywa z kultowymi rzeczami – ciągle trwa spór, kto pierwszy przygotował to danie. Do dziś nikt nie chce odpuścić i zrezygnować z zaszczytnego tytułu twórcy burgera, o które walczą rodziny, restauracje i wydawnictwa powiązane z domniemanymi wynalazcami.
W podobny sposób Greckie Polis walczyły miedzy sobą o hegemonię, a chcąc mieć większe szanse na polu bitwy, zaczęto szkolić coraz lepszych żołnierzy. Jedną z formacji byli niepokonani Hoplici, tworzący falangę. Ich siła i waleczność do dziś jest znana z bitew pod Maratonem, czy Termopile. I jestem całkiem pewny, że żywili się owczo-kozim serem, a ściślej mówiąc – fetą. Już Homer wspominał o niej w „Odysei”… 

Walory sera feta… Ten gatunek sera jest popularny na całych Bałkanach, ale to Grecja ma wyłączność na ten specyfik… Feta wytwarzana jest z mleka owczego z domieszką koziego, dlatego ser ten ma w sobie dużo więcej wapnia, niż przetwory z mleka krowiego. Oprócz oczywistych korzyści płynących z odpowiedniej podaży Ca (wapnia), jak mocne kości, wapń przyczynia się do utrzymania niskiej zawartości tłuszczu w ciele. Badania naukowe udowadniają, że dieta wysokowapniowa zmniejsza lipogenezę i przyspiesza lipolizę, co pomaga zrzucić nadmierne kilogramy i utrzymać pożądaną wagę. Porównano efekt z nieorganicznymi suplementami i naturalny wapń spisuje się zdecydowanie lepiej, a jest go aż 500 mg w 100g fety, co stanowi połowę średniego zapotrzebowania!
Przygotowując burgery bardzo ważne jest odpowiedniej jakości mięso i dobranie pasujących dodatków. Warto sprawdzać etykiety i kupować fetę z symbolem PDO, co daje nam gwarancję, że co najmniej jeden z etapów produkcji odbywa się w Grecji. Odstawienie ketchupu, czy majonezu, a wybranie sosów na bazie jogurtu sprawi, że nasz burger stanie się Totalnie Fit!