Składniki na 4 porcje:
- 5 dużych pomidorów (opcjonalnie 1 puszka pomidorów)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 średnia żółta lub zielona papryka
- 200 g pieczarek
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)
- 1 garść natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pokrój obrane pomidory i usuń z nich pestki, przeciśnij ząbek czosnku przez praskę.
- Wymieszaj pomidory z czosnkiem i bazylią, odstaw.
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Włóż piersi kurczaka na patelnię, przypraw solą i pieprzem, duś bez obsmażania ok. 4 minuty każdą stronę, wyciągnij na talerz.
- Pokrój w paski paprykę, pieczarki w plasterki.
- Wrzuć paprykę i pieczarki na patelnię po kurczaku, podsmażaj ok. 4 minuty co jakiś czas mieszając.
- Wlej wino i gotuj 2 minuty.
- Wmieszaj pomidory na patelnię, przykryj i gotuj ok. 2 minuty.
- Dołóż kurczaka, duś ok. 5 minut w międzyczasie raz przekręcając mięso.
- Posiekaj pietruszkę.
- Gotowego kurczaka podziel na porcje i posyp natką, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 230,1 kcal
Białka: 30,2 g
Tłuszcze: 7,3 g
Węglowodany: 9,3 g
Uwagi:
Fani oliwek mogą dodać je pod koniec duszenia…
You must belogged in to post a comment.