Składniki do przygotowania 4 małych miseczek:
- 1 puszka gotowej ciecierzycy,
- 1/2 szklanki pasty tahini,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok. 4 łyżki soku),
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego, nie mylić z kminkiem),
- sól – do smaku,
- posiekana natka pietruszki (do posypania z wierzchu),
- słodka czerwona papryka (do posypania z wierzchu),
- prażone ziarno sezamu lub czarnuszka 10g.
Sposób przygotowania: 1. Ciecierzycę z puszki przelać przez sito i dokładnie wypłukać.
2. Ziarna przełożyć do misy blendera i z grubsza rozdrobnić.
3. Następnie dodać pastę tahini, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kumin i sól. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zblendować na gładką pastę.
4. Na koniec rozcieńczyć całość wodą, aby osiągnąć lekką, kremową konsystencję.
5. Smak pasty można modyfikować według uznania. Np; gdy dodamy więcej soku z cytryny pasta będzie bardziej orzeźwiająca. Aby uzyskać bardziej orientalny smak do pasty dodajemy więcej kminu rzymskiego.
Wartość odżywcza 1 porcji: Energia; 234 kcal
Białko; 10g
Tłuszcz; 17g
Węglowodany; 8,5g
You must belogged in to post a comment.