Zalety hummusu… Ta wyjątkowa pasta poza swoim ciekawym smakiem posiada liczne właściwości odżywcze. Jej główny składnik – ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka (8,86g białka na 100g produktu), do tego dużo lepiej wykorzystywanego przez organizm niż białka zbóż. Jest to bardzo istotne szczególnie dla wegetarian, którzy muszą szukać alternatyw dla dostaw białka z mięsa. Aby dodatkowo zwiększyć przyswajalność białka z ciecierzycy, humus należy łączyć z innymi produktami pochodzenia roślinnego takimi jak kasze czy pełnoziarniste pieczywo.
Ciecierzyca…Ciecierzyca jest niskokaloryczna, dlatego stanowi świetny element diety nie tylko dla wegetarian, ale dla wszystkich pragnących stracić zbędne kilogramy. W 100g ugotowanych nasion znajduje się zaledwie 164kcal. Ponadto ciecierzyca jest dobrym źródłem cynku, magnezu, fosforu i potasu. Z uwagi na dużą zawartość błonnika wywiera także korzystny wpływ na przewód pokarmowy.
Dodatkowe pozytywne aspekty wynikające ze spożywania humusu z cieciorki:
- wspomaga profilaktykę raka jelita grubego,
- obniża poziomu glukozy we krwi,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie trzustki,
- wpływa na obniżanie frakcji LDL cholesterolu we krwi.
Te i wiele innych korzyści, które płyną ze spożywania ciecierzycy, powinno być wystarczającym argumentem dla was, by poświęcić czas na przygotowanie pysznego humusu.
You must belogged in to post a comment.