Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Nazwa | Funkcja w organiźmie |
Źródło | Rekomendowana ilość |
Witamina B1 | -wspomaga wzrost -ułatwia trawienie, zwłaszcza węglowodanów -podtrzymuje właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca -przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból |
nasiona zbóż, produkty pełnoziarniste, otręby, kasze, płatki śniadaniowe, drożdże piwne, wieprzowina (chuda), większość jarzyn, mleko, orzechy |
u dorosłych 1,0-1,5 mg |
Witamina B2 | -wspomaga wzrost i procesy rozrodcze -zapewnia zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów -pomaga w leczeniu uszkodzeń śluzówki jamy ustnej, warg i języka -poprawia widzenie, likwiduje zmęczenie oczu -wraz z innymi substancjami bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek |
wątroba, chude sery, migdały, grzyby, dziczyzna, jaja, zielone części warzyw, ryby: łosoś, pstrąg, makrela, pełnoziarniste pieczywo, fasola, groch, soja, mleko, orzechy włoskie |
u dorosłych 1,2-1,7 mg |
Witamina B3 (PP) | -pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów -bierze udział w metabolizmie tłuszczów i wspomaga działanie układu pokarmowego -poprawia wygląd skóry -wspomaga krążenie i obniża podwyższone ciśnienie tętnicze krwi -jest konieczna do właściwego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego |
ryby, wieprzowina, kiełki pszenicy, orzechy włoskie, jaja, brązowy ryż, soja, pszenica, banany, awokado, szpinak, drób, pieczywo |
osoby dorosłe 13-19 mg |
Witamina B5 | -przyspiesza gojenie ran -zwalcza infekcje przez produkcje przeciwciał -zapobiega wyczerpaniu -obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów |
wątroba, wieprzowa i cielęca, jaja, chleb biały, płatki owsiane, szpinak, ziemniaki, marchew, kapusta, pieczywo pełnoziarniste |
osoby dorosłe 10 mg |
Witamina B6 | -wzmacnia układ odpornościowy -pomaga zapobiegać powstawaniu kamicy nerkowej -wspomaga prawidłowe przyswajanie białek i tłuszczy -skutecznie zapobiega zaburzeniom układu nerwowego i chorobom skóry -wspomaga prawidłową syntezę kwasów nukleinowych, które spowalniają procesy starzenia -naturalny środek moczopędny |
, ryby, drób, jaja, soja, orzechy, banany, ziarna pszenicy, groch, fasola, chleb biały, kiełki, kapusta, ziemniaki |
osoby dorosłe 1,6-2,0 mg |
Witamina B9 | -obniża poziom homocysteiny i zmniejsza ryzyko zachorowalności na serce -chroni przed powstawaniem wad wrodzonych -zwiększa laktację -chroni przed pasożytami jelitowymi i zatruciami pokarmowymi -wpływa na ładny wygląd skóry -zwiększa apetyt w przypadku jego obniżenia i w stanach wyczerpania organizmu |
nasiona roślin strączkowych, dynia, orzechy, migdały, szpinak, produkty mleczne, kasza jęczmienna |
osoby dorosłe 180-200 mcg |
Witamina B12 | -bierze udział w produkcji i regeneracji krwinek czerwonych -wspomaga metabolizm aminokwasu homo- cysteiny, obniżając ryzyko chorób serca -wspomaga wzrost i zwiększa apetyt u dzieci -przeciwdziała wyczerpaniu organizmu -wpływa pozytywnie na układ nerwowy -bierze udział w prawidłowym metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek -zwiększa zdolność koncentracji, poprawia pamięć i równowage wewnętrzną |
ryby, drób, jaja, mięso wołowe oraz wieprzowe, produkty mleczne, żółte sery, zielone warzywa, kiełki, ryż, drożdże |
osoby dorosłe 2 mcg |
Witamina C | -ułatwia gojenie się ran, oparzeń, likwiduje krwawienia dziąseł -przyspiesza proces zdrowienia po operacjach chirurgicznych -pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi -zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym, ogólnie wzmacnia układ odpornościowy -zwiększa oporność wobec wielu rodzajów nowotworów -przedłuża czas przeżycia komórek przez wzmacnianie białek wiążących -zwiększa wchłanianie żelaza ze związków nieorganicznych -pomaga w obniżeniu podwyższonego ciśnienia tętniczego -zapobiega oksydacji cholesterolu LDL (złego) |
–owoce:,porzeczka, agrest, grejpfrut, cytryna, aronia, truskawka, pomarańcza –warzywa: por, cebula, bób, groszek, rzodkiewka, brokuły, brukselka, kapusta, rzepa, pomidor, natka pietruszki |
osoby dorosłe 60 mg |
Witamina H | -zapobiega siwieniu -stosowana w profilaktyce łysienia -łagodzi bóle mięśniowe -leczy wypryski i zapalenia skóry |
ziarna pszenicy, groch, szpinak, cebula, jaja, mleko, grzyby, kurczak, śledź, wieprzowina, wołowina, drożdże, banany, winogrona |
osoby dorosłe 100-300mcg |
Ciekawostki
- Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C
- Olej lniany zawierający witaminę F zmniejsza stężenie cholesterolu i zapobiega chorobom serca
- ludzie żyjący w stresie i pracujący ciężko fizycznie, sportowcy – powinni przyjmować zwiększone dawki tej witaminy
You must belogged in to post a comment.