Witaminy

Witaminy

Witaminy 1550 650 FitNow - studio treningów

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

  Nazwa                  Funkcja w organiźmie
     Źródło Rekomendowana          ilość
Witamina     B1 -wspomaga wzrost
-ułatwia trawienie, zwłaszcza węglowodanów
-podtrzymuje właściwe funkcjonowanie układu  nerwowego, mięśni i serca
-przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie  uśmierzające ból
nasiona zbóż, produkty  pełnoziarniste, otręby,
kasze, płatki  śniadaniowe, drożdże piwne, wieprzowina  (chuda), większość  jarzyn, mleko, orzechy
u dorosłych 1,0-1,5 mg

Witamina     B2 -wspomaga wzrost i procesy rozrodcze
-zapewnia zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów
-pomaga w leczeniu uszkodzeń śluzówki jamy  ustnej, warg i języka
-poprawia widzenie, likwiduje zmęczenie oczu
-wraz z innymi substancjami bierze udział w  metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek
wątroba, chude sery, migdały, grzyby, dziczyzna,
jaja, zielone części  warzyw, ryby: łosoś,  pstrąg,
makrela, pełnoziarniste  pieczywo, fasola, groch,
soja, mleko, orzechy  włoskie
u dorosłych 1,2-1,7 mg
Witamina  B3 (PP) -pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i  trójglicerydów
-bierze udział w metabolizmie tłuszczów i  wspomaga działanie układu pokarmowego
-poprawia wygląd skóry
-wspomaga krążenie i obniża podwyższone  ciśnienie tętnicze krwi
-jest konieczna do właściwego funkcjonowania  mózgu i całego układu nerwowego
ryby, wieprzowina, kiełki pszenicy, orzechy  włoskie,
jaja, brązowy ryż, soja, pszenica, banany, awokado,
szpinak, drób, pieczywo
osoby dorosłe 13-19 mg
Witamina     B5 -przyspiesza gojenie ran
-zwalcza infekcje przez produkcje przeciwciał
-zapobiega wyczerpaniu
-obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów
wątroba,  wieprzowa i  cielęca, jaja,
chleb biały, płatki owsiane, szpinak, ziemniaki,
marchew, kapusta, pieczywo  pełnoziarniste
osoby dorosłe 10 mg 
Witamina     B6 -wzmacnia układ odpornościowy
-pomaga zapobiegać powstawaniu kamicy  nerkowej
-wspomaga prawidłowe przyswajanie białek i  tłuszczy
-skutecznie zapobiega zaburzeniom układu  nerwowego i chorobom skóry
-wspomaga prawidłową syntezę kwasów  nukleinowych, które spowalniają  procesy  starzenia
-naturalny środek moczopędny
, ryby, drób, jaja, soja, orzechy, banany,
ziarna pszenicy, groch, fasola, chleb biały,
kiełki, kapusta, ziemniaki
osoby dorosłe 1,6-2,0 mg
Witamina     B9 -obniża poziom homocysteiny i zmniejsza ryzyko  zachorowalności na serce
-chroni przed powstawaniem wad wrodzonych
-zwiększa laktację
-chroni przed pasożytami jelitowymi i zatruciami  pokarmowymi
-wpływa na ładny wygląd skóry
-zwiększa apetyt w przypadku jego obniżenia i w  stanach wyczerpania organizmu
nasiona roślin  strączkowych, dynia, orzechy,
migdały, szpinak, produkty  mleczne,
kasza  jęczmienna
osoby dorosłe 180-200 mcg
Witamina     B12 -bierze udział w produkcji i regeneracji krwinek  czerwonych
-wspomaga metabolizm aminokwasu homo-  cysteiny, obniżając ryzyko chorób serca
-wspomaga wzrost i zwiększa apetyt u dzieci
-przeciwdziała wyczerpaniu organizmu
-wpływa pozytywnie na układ nerwowy
-bierze udział w prawidłowym metabolizmie  tłuszczów, węglowodanów i białek
-zwiększa zdolność koncentracji, poprawia pamięć  i równowage wewnętrzną
ryby, drób, jaja, mięso wołowe  oraz wieprzowe,
produkty  mleczne, żółte sery, zielone  warzywa,
kiełki, ryż, drożdże
osoby dorosłe 2 mcg
Witamina       C -ułatwia gojenie się ran, oparzeń, likwiduje  krwawienia  dziąseł
-przyspiesza proces zdrowienia po operacjach  chirurgicznych
-pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi
-zapobiega infekcjom  wirusowym i  bakteryjnym, ogólnie wzmacnia  układ  odpornościowy
-zwiększa oporność wobec wielu rodzajów  nowotworów
-przedłuża czas przeżycia komórek przez  wzmacnianie białek wiążących
-zwiększa wchłanianie żelaza ze związków  nieorganicznych
-pomaga w obniżeniu podwyższonego ciśnienia  tętniczego
-zapobiega oksydacji cholesterolu LDL (złego)
owoce:,porzeczka, agrest, grejpfrut, cytryna,
aronia, truskawka, pomarańcza
warzywa: por, cebula, bób, groszek, rzodkiewka,
brokuły, brukselka, kapusta, rzepa, pomidor,
natka pietruszki
osoby dorosłe 60 mg
Witamina       H -zapobiega siwieniu
-stosowana w profilaktyce łysienia
-łagodzi bóle mięśniowe
-leczy wypryski i zapalenia skóry
ziarna pszenicy, groch, szpinak, cebula, jaja,
mleko, grzyby, kurczak, śledź, wieprzowina,
wołowina, drożdże, banany, winogrona
osoby dorosłe 100-300mcg


Ciekawostki

  • Surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C
  • Olej lniany zawierający witaminę F zmniejsza stężenie cholesterolu i zapobiega chorobom serca
  • ludzie żyjący w stresie i pracujący ciężko fizycznie, sportowcy – powinni przyjmować zwiększone dawki tej witaminy