Ogólnie
Witaminy to organiczne związki chemiczne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć – pomijając witaminę D, która produkowana jest przez komórki skóry pod wpływem promieni UV. Nazwa pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina – związek chemiczny zawierający grupę aminową.
Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych, nie służą jako żródło energii i nie są strukturalnymi składnikami tkanek. Pełnią funkcję regulacyjną, przez co są niezbędne dla wzrostu i rozwoju organizmu oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
Witaminy dzielimy na dwie kategorie: rozpuszczalne w wodzie – witamina C, wszystkie witaminy z grupy B, oraz na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E, K.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie, czyli C i B nie są magazynowane, a ich nadmiar wydalany jest wraz z moczem. W związku z tym, te witaminy poza B12, w odróżnieniu od rozpuszczalnych w tłuszczach, muszą być stale dostarczane do organizmu w optymalnych ilościach.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K są magazynowane w ludzkim organizmie. Kumulują się tkankach bogatych w lipidy, przez co można je stosunkowo łatwo przedawkować, ale także organizm toleruje bardziej ich niedobór.
Nazwa | Funkcja w organiźmie | Źródło | Rekomendowana ilość |
Witamina A | -zwiększa odporność na infekcje układu oddechowego -poprawia ostrość widzenia, stanowi środek pomocniczy w leczeniu wielu chorób oczu -wspomaga właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego -skraca czas trwania chorób infekcyjnych -pozwala zachować w dobrym stanie błony śluzowe narządów i komórki nabłonka skóry -wspomaga wzrost, wzmacnia kości, skórę, włosy, zęby i dziąsła |
mleko, masło, mięso, ryby morskie, tran, oleje roślinne, sałata, jarmuż, żółtka jaj, sery, śledzie, brukselka, winogrona, awokado |
mężczyżni-1000RE (5000 IU) kobiety-800RE (4000 IU) |
Witamina D | -reguluje prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową, potrzebną do budowy zdrowych kości i zębów -pomaga w leczeniu zapalenia spojówek -bierze udział w przyswajaniu witaminy A -Przyjmowana z witaminą A i C może przyczyniać się do profilaktyki przeziębień |
ryby morskie: śledź, makrela, węgorz, tuńczyk, łosoś, sardynka, tran, żółtka jaj, masło roślinne, produkty mleczne |
5mcg- 8mcg |
Witamina E | -pomaga w zachowaniu młodego wyglądu przez opóźnienie starzenia się komórek związanego z procesami oksydacyjnymi -zapobiega oksydacji „złego” cholesterolu -jest ważnym czynnikiem rozszerzającym naczynia i przeciwkrzepliwym -zwiększa dotlenienie i wytrzymałość organizmu -chroni płuca przed zanieczyszczeniami powietrza współpracując z witaminą A -pomaga w zapobieganiu chorobom nowotworowym -zapobiega powstawaniu skrzeplin i rozpuszcza już powstałe -działając moczopędnie, może obniżać ciśnienie tętnicze krwi -łagodzi kurcze łydek i bóle mięśni po wysiłku |
oleje roślinne, kiełki zbóż, tran, pokrzywy, mięta, orzechy, jaja, soja |
12 mg |
Witamina K | -pomaga zapobiegać wewnętrznym krwawieniom i krwotokom -bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi -uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej -ogranicza rozwój nowotworów -odpowiada za gospodarkę wapniową i mineralizację tkanek |
kapusta, szpinak, żółtka jaj, soja, marchew, groszek, kalafior, sałata, brokuły |
1 mg |
You must belogged in to post a comment.