MAKARONY – KOCHAĆ CZY UNIKAĆ…

Czy makaron to nasz wróg?

wtorek, 9 Lipiec 2019

Makaron ryżowy…Makaron ryżowy jest najpopularniejszy w kuchni azjatyckiej. Jest praktycznie pozbawiony tłuszczu, nie zawiera w sobie żadnych barwników czy dodatków. Składa się właściwie wyłącznie ze skrobi i nie zawiera glutenu. Skrobia to węglowodan złożony, z którego podczas trawienia stopniowo oddzielane są cząsteczki glukozy, a poziom cukru we krwi wzrasta powoli. W przypadku wszystkich produktów skrobiowych (np. ze zbóż) czas obróbki termicznej ma ogromne znaczenie. Im dłużej podgrzewa się skrobię, tym więcej wiązań między cząsteczkami glukozy ulega zniszczeniu i wzrasta indeks glikemiczny. Makaronu ryżowego na szczęście się nie gotuje i wystarczy go zalać gorącą wodą.

Makaron sojowy…Wbrew pozorom nie jest produkowany z soi, lecz z fasoli mung. Jak w przypadku pozostałych makaronów, te długie, przeźroczyste nitki swoje właściwości zawdzięczają mące. Wśród różnych makaronów charakteryzuje się dużą zawartością białka (w 100 g suchego makaronu znajduje się ponad 15g), właśnie dzięki mące pozyskiwanej z rośliny strączkowej. Fasola mung z której wyrabia się makaron zawiera w sobie bardzo duże ilości kwasu foliowego, minerałów i witamin. Te składniki poprawiają pracę układu nerwowego, pomagają znieść duży stres i napięcie psychiczne. Mimo dużej zawartości białka nie zawiera w sobie glutenu. Dzięki temu produkt jest bezpieczny dla osób chorujących na celiakie lub z nietolerancją glutenu. Podobnie jak makaron ryżowy, ten również wystarczy zalać gorącą i namoczyć do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Na rynku znajduje się wiele innych rodzajów makaronów i warto spróbować każdy z nich. Wszystko zależy od celu, który sobie ustalicie. Coraz łatwiej jest stosować dietę bezglutenową, bo wybór makaronów bezglutenowych jest coraz większy. Jeśli zamierzcie schudnąć lepiej sięgnijcie po makaron gryczany lub razowy. Dzięki zawartym w nich substancjom i błonnikowi redukcja tłuszczu będzie prostsza. A intensywnie trenujące osoby bez wyrzutów sumienia mogą spożyć talerz tradycyjnej włoskiej pasty.