Najczęstsze błędy…Wiele osób popełnia błąd i sięga po przetworzone i przepełnione cukrem płatki śniadaniowe, które dają gwałtowny skok energii, ale po godzinie nie ma już po nich śladu. Inni w ogóle nie jedzą śniadania i cierpią na deficyt energii oraz problemy z koncentracją w środkowej części poranka, co może spowodować znaczące zmniejszenie ich produktywności.
Jeśli pełne cukru płatki śniadaniowe nie są dobre, a tosty nie dają uczucia sytości, to jakie jest najlepsze śniadanie dla osoby dbającej o zdrowie i figurę? Odpowiedź brzmi: płatki owsiane.
Płatki owsiane, albo owsianka, to naturalne płatki idealne na rozpoczęcie dnia. Pełne węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które powoli uwalniają się do krwiobiegu i zapewniają twojemu mózgowi stabilne źródło glukozy. Pozwala to uniknąć porannego zmęczenia powiązanego z płatkami pełnymi cukru. Płatki owsiane zawierają również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej i jest korzystny w procesie regulacji poziomu cukru we krwi oraz procesach trawiennych.
Płatki owsiane mają również znaczący wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca (w skrócie CHD), która jest jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci.
Rodzaje płatków… Oprócz smakowych płatków „błyskawicznych”, większość płatków owsianych jest naturalna i nie zawiera cukru, barwników, wzmacniaczy smaku ani konserwantów. Owies łatwo pochłania zanieczyszczenia z powietrza i wody, więc najlepiej unikać płatków, które nie są oznaczone jako organiczne. Jeśli chodzi o przyrządzanie płatków, masz do wyboru kilka opcji: możesz użyć mleka, wody albo mikstury pół na pół. Potrzebujesz więcej białka? Dodaj miarkę ulubionego białka serwatkowego.
You must belogged in to post a comment.