Trzymanie się planu diety i zdrowe odżywianie może czasami być trudne. Dla wielu z nas jedzenie jest zaspokajaniem głodu, jak i nawykiem. Podjadanie przekąsek jest przyjemne i wypełnia żołądek pomiędzy posiłkami. Niestety nie zawsze dokonuje się dobrego wyboru (chipsy, paluszki, ciasteczka etc). Jeśli już nie możemy oprzeć się pokusie pojadania, może wybierzmy orzechy i nasiona słonecznika, jako bogata alternatywa dla junk food.
Migdały… Zawierają mnóstwo witaminy E i manganu. Są bogatym źródłem jednonienasyconych tłuszczów, czyli zdrowego tłuszczu, który zmniejsza ryzyko chorób serca. Te zdrowe tłuszcze i duże ilości witaminy E mogą przyczyniać się do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL. Migdały zawierają dużo białek i są wspaniałe jako oddzielna przekąska, lub jako dodatek do owsianki. Popularna jest także forma do smarowania – masło migdałowe.
Orzechy włoskie… Niedoceniane orzechy włoskie są pełne manganu i potasu. Mają wyrazisty smak, dzięki czemu pasują do sałatek owocowych. Zawierają duże ilości zarówno jednonienasyconych tłuszczów jak i kwasów tłuszczowych omega 3 – niezwykle zdrowych i trudnych do znalezienia w pożywieniu innym niż tłuste ryby. Bogate w antyoksydanty i minerały regulujące ciśnienie krwi wspomagają zachowanie zdrowego układu sercowo-naczyniowego.
Nasiona słonecznika… Nasiona słonecznika to świetna przekąska, którą możesz umilić sobie czas, gdy oglądasz mecz, albo film. Są pełne wartościowych składników odżywczych, zawierają mnóstwo witaminy E, manganu, witaminy B1 oraz magnezu. Niedobory magnezu mogą powodować zwiększone ciśnienie krwi, skurcze i bóle głowy. Zażyj swoją dawkę dzięki nasionom słonecznika. Najlepsi są zdolni do pozbawienia ich łupinek bez użycia rąk.
You must belogged in to post a comment.