ZASKAKUJĄCY WPŁYW WEGANIZMU NA CERĘ…
6 sposobów na poprawę wyglądu...
Wybierz mądrze substytuty…Przejdź z mocno przetworzonych i często genetycznie modyfikowanych sojowych zamienników mięsa na organiczne tofu. Tempeh to doskonały wybór, bo soja zostaje poddana fermentacji co zmniejsza ilość kwasu fitowego i jest mało przetworzonym produktem. Warto też spróbować seitana produkowanego z pszenicy.
Dostarcz ujędrniających białek…Zaleca się łączenie różnych źródeł białka w każdym posiłku, by uzyskać komplet aminokwasów. Przygotuj soczewicę z komosą ryżową, pełnoziarniste pieczywo chrupkie z hummusem lub masłem orzechowym, czerwoną fasolę z dzikim ryżem czy wegańską grochówkę z pełnoziarnistą bułką.
Ogranicz szkodliwe dla skóry węglowodany…Biały cukier i inne przetworzone węglowodany błyskawicznie rozkładane są w organiźmie na glukozę, a jej nadmiar może niszczyć kolagen i elastynę.
Pozbądź się wyprysków z pomocą cynku…Cynk jest łatwo dostępny z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale weganie mogą go znaleźć w szparagach, szpinaku, migdałach i pestkach dyni. Wskazówka: prażenie orzechów i nasion przed dodaniem ich do sałatki zwiększy wchłanianie składników mineralnych.
Utrzymaj nawilżenie z siemieniem lnianym…Pozbądź się suchej i matowej skóry dodając do sałatki odrobinę mielonych nasion lnu. Len zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E poprawiające nawilżenie i wygląd skóry. W siemieniu znajduje się też cynk i inne składniki mineralne.
Zrób rozświetlający koktajl…Koktajl powinien znaleźć się w menu każdego weganina. Dostarczysz sobie niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, antyoksydantów, cynku i białka roślinnego z każdym łykiem.
Składniki:
- 4/5 szklanki mleka migdałowego lub konopnego
- ¾ szklanki truskawek (można użyć mrożonych)
- 1 banan
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 garście szpinaku
- ¼ awokado
- 1 miarka białka grochu lub konopnego
- 4-5 kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystko za pomocą blendera na gładką masę.
Wartości odżywcze:
- Wartość kaloryczna: 433,6 kcal
- Białka: 40,6 g
- Tłuszcze: 13 g
- Węglowodany: 44,7 g
