IG – WAŻNY ELEMENT…

IG – WAŻNY ELEMENT…

IG – WAŻNY ELEMENT… 1550 650 FitNow - studio treningów

Bajgiel, którego zjadłeś i który zawiera 40g prostych węglowodanów powoduje gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi.  Stymuluje to wzrost poziomu insuliny, by glukoza mogła zostać rozprowadzona do komórek. Ta reakcja jest szczególnie dobra po ćwiczeniach, gdy łatwo trawione węglowodany (zjedzone razem z białkami), pozwalają aminokwasom bardziej wydajnie naprawiać pracujące mięśnie. Jednak jeśli zjesz bajgla i później chodzisz zwyczajnym krokiem lub godzinami siedzisz przed komputerem, wynik końcowy będzie zupełnie inny.
Nadmiar cukru – z pewnością wypiłeś kawę do bajgla – szybko nastąpi drastyczny spadek poziomu cukru we krwi, co spowoduje, że prawdopodobnie będziesz chciał sięgnąć po produkt, który szybko postawi cię na nogi. Może ciasteczko?
Właśnie te skoki i spadki poziomu cukru we krwi negatywnie wpływają na reakcję insuliny, co sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz chronicznym stanom zapalnym w organizmie. Wynikiem tego jest zwiększone ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu, cukrzycy i wysokie ciśnienie krwi – a to tylko niektóre problemy.
Jednak nie wszystkie węglowodany powodują taką samą reakcję, jeśli chodzi o poziom cukru we krwi. Co dzieje się, gdy zjadasz pełnoziarniste pieczywo z 9 zbóż zamiast bajgla? Czy poziom cukru we krwi podskoczy w taki sam sposób? Istnieje szansa, że nie. I właśnie tutaj przydaje się indeks glikemiczny, który został stworzony ponad 30 lat temu, by ocenić w jaki sposób zawartość węglowodanów w danym produkcie wpłynie na poziom cukru we krwi.
Podczas gdy IG bajgla wynosi ponad 70, chleb pełnoziarnisty z 9 zbóż ma IG poniżej 60.  Zgodnie ze wzrostem poziomu cukru we krwi, IG żywności większy niż 85 uważa się za wysoki, IG pomiędzy 60-85 za średni, a IG poniżej 60 jest niski. Im niższa wartość IG, tym lepiej. Teoretycznie oznacza to, że dany produkt żywnościowy nie podnosi mocno poziomu cukru we krwi.

Rozsądne odczytywanie IG… Jeśli od jakiegoś czasu stosujesz dietę, z pewnością miałeś już styczność co najmniej z jedną, która polega na IG, by pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami. Ale czy jest to łatwe? Czy samo stosowanie diety opartej na niskich IG pozwoli pozbyć się nadmiernych kilogramów? Ze stosowania diety opartej na niskich IG płyną pewne korzyści, pod warunkiem, że rozumiesz w jaki sposób tak naprawdę działa ta liczba.
Badania pokazują, że osoby jedzące śniadanie o niskim IG czują się najedzone dłużej i mają tendencję do jedzenia mniejszych porcji podczas lunchu. Natomiast posiłek o wysokim IG zmniejsza ilość utlenianego tłuszczu. Śniadanie o niskim IG ma przeciwne działanie i zwiększa mobilizację tłuszczu.
Dlaczego jest to ważne? Gdy zmniejszasz ilość utlenianego tłuszczu, oznacza to, że ciało spala go mniej, ponieważ ma mnóstwo cukru do dyspozycji, więc musi się mniej napracować, żeby uzyskać energię. Gdy zwiększa się mobilizacja tłuszczu w organizmie, ciało musi skorzystać z odłożonego tłuszczu, by uwolnić potrzebną energię. Inaczej mówiąc, spalasz więcej tłuszczu.
Podobnie, gdy porównano trzy popularne diety – niskotłuszczową, o niskiej zawartości węglowodanów i o niskim IG – pod kątem kontroli wagi po utracie zbędnych kilogramów, okazało się, że dieta o niskim IG to bardziej trwały sposób na zachowanie przyzwyczajeń żywieniowych w porównaniu z pozostałymi dietami. Poza tym u uczestników stosujących dietę opartą na niskich IG zaobserwowano spadek poziomu kortyzolu (hormonu stresu), łącznej ilości cholesterolu oraz trójglicerydów.
Potencjalną wadą diety o niskim IG może być to, że różne produkty mają różne IG. Produkt o niskim IG połączony z wyborami o średnim i średniowysokim IG może ogólnie dać posiłek o wysokim IG. Na przykład, co stanie się, jeśli połączysz bajgla, serek homogenizowany i kawę latte na mleku odtłuszczonym? W jaki sposób działa wtedy IG?