Utrata tłuszczu…Utrata tłuszczu jest kluczem do zyskania seksownie wyglądającego ciała. Wykonywanie tysiąca powtórzeń ćwiczeń mięśni brzucha i pośladków nic nie da, jeśli mięśnie są pokryte tłuszczem. Zacznij pozbywać się tłuszczu, jeśli chcesz mieć płaski brzuch i jędrne pośladki. Nie oznacza to jednak, że powinnaś przestać trenować te newralgiczne miejsca na siłowni, musisz w jednakowym stopniu skupić się na ćwiczeniach aerobowych, jak i na zdrowej diecie ze zmniejszoną ilością kalorii.
Ćwiczenia aerobowe są lepsze niż trening oporowy pod kątem utraty tłuszczu trzewnego. Tłuszcz trzewny znajduje się głęboko w jamie brzusznej i otacza organy wewnętrzne. Jest niebezpieczny, ponieważ zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i jest główną przyczyną śmierci kobiet powyżej 35 roku życia. U kobiet występuje tendencja do odkładania się tłuszczu na udach, biodrach i pośladkach, ale ilość tłuszczu trzewnego niestety również zwiększa się wraz z wiekiem. Tłuszcz brzuszny powiązany jest z insulinoopornością, która rozwija się z powodu braku aktywności fizycznej, słabej diety i kiepskiej genetyki.
U kobiet występują komórki tłuszczowe, które zdolne są do przechowywania większej ilości tłuszczu niż męskie komórki. Kobiety mają wyższy poziom enzymów lipogenowych (odkładających tłuszcz) i mniej enzymów lipolitycznych (uwalniających tłuszcz).
Estrogen… Estrogen również wpływa na odkładanie się tłuszczu u płci pięknej. Estrogenowe komórki tłuszczowe posiadają większą różnorodność kwasów tłuszczowych niż większość komórek tego typu. Na poziom estrogenu może wpływać dieta oraz styl życia. Niestety jedzenie bogate w sztuczne składniki, przetworzone cukry i białą mąkę może wpływać na podwyższanie poziomu estrogenu. Zła dieta prowadzi do otyłości, chorób układu krążenia, problemów trawiennych i insulinooporności.
Dostarczanie estrogenu z pewnych źródeł pożywienia może spowodować, że komórki tłuszczowe zaczną się rozrastać i będzie je trudno obkurczyć. Ważne jest, by spożywać jedzenie, które ma właściwości przeciw-estrogenne – najlepiej warzywa krzyżowe, męczennica, owoce cytrusowe, kwasy omega-3, dziki łosoś, organiczne produkty mleczne, surowe orzechy i nasiona, awokado, oliwa z oliwek, olej z zarodków pszenicznych, zielone warzywa, pełnoziarnisty owies i jęczmień, warzywa strączkowe, przyprawy (kurkuma, oregano, tymianek, rozmaryn i szałwia) oraz zioła (korzeń mniszka lekarskiego, imbir, amla oset mleczny).
Poniżej znajduje się przykład sposobu, w który można dołączyć do swojej diety pokarmy wykazujące działanie przeciw-estrogenowe. Ilości powinny zostać odpowiednio dopasowane do celów.
PRZYKŁADOWA DIETA… Śniadanie: 1 grejpfrut i białka z 4-6 jaj, filiżanka kawy lub herbaty, 1 dawka oleju rybiego (zwykle 450-500 miligramów dziennie oleju zawierającego EPA/DHA)
Drugie śniadanie; Jogurt grecki z ½ filiżanki jagód, truskawek, owoców sezonowych..,
Lunch: Sałatka – łosoś, tuńczyk lub biała ryba, ¼ filiżanki orzechów bez soli (migdały, orzechy sojowe lub nerkowce)
Przekąska popołudniowa: Napój z białek serwatki z wodą albo odtłuszczonym mlekiem, 1 małe jabłko
Kolacja: kurczak lub ryba, 1 filiżanka brokułów, brukselki lub jarmużu, 1/4 szklanki czarnej fasoli
You must belogged in to post a comment.