ZIMOWE ŚNIADANIE DLA ŁASUCHÓW…

Pieczony naleśnik z czekoladą, malinami i miętą...

sobota, 11 lutego 2017

Jeżeli jesteś łasuchem i przepadasz za słodkimi śniadaniami pieczone naleśniki z malinami i miętą to przepis idealny dla Ciebie. Dodatki do naleśnika nie są przypadkowe. Migdały dostarczą niezbędnego do pracy mięśni magnezu, czekolada pobudzi i doda energii, a mięta wspomoże pracę przewodu pokarmowego i ZWIĘKSZY odporność organizmu.

Migdały… To orzechy które wspomagają pracę układu nerwowego. Obniżają stres i poprawiają nastrój. Dodatkowo pozytywnie wpływają na profil lipidowy poprzez obniżanie frakcji LDL cholesterolu. Są także uważane za „króla orzechów” – zawierają najwięcej witaminy B2, E i błonnika. Ponadto zawierają sporą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, powinny być zatem obecne w diecie osób wyjątkowo narażonych na te schorzenia oraz cierpiących na nadciśnienie tętnicze.

Maliny… To bogactwo witamin zwłaszcza witamin C i E oraz witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: potas, magnez i wapń. Zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego przez co korzystnie wpływają na usuwanie z organizmu substancji toksycznych, a także wspomagają dietę odchudzająca.

Mięta… To roślina która posiada bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Mięta wspomaga trawienie zwłaszcza produktów ciężkostrawnych poprzez wzmaganie wydzielania soków żołądkowych. Ponadto zawarte w mięcie substancje wykazują działanie bakteriobójcze. W badaniach klinicznych potwierdzono także wpływ substancji czynnych zawartych w mięcie na hamowanie wirusa opryszczki wargowej.