ZIELONY ZASTRZYK ENERGII

czwartek, 14 Marzec 2019

Już za niedługo wiosna! Za oknem coraz więcej słońca i coraz wyższe temperatury! Do lekkiego wiosennego śniadania niewątpliwie pasuje energetyczny, orzeźwiający zielony koktajl– prawdziwy zastrzyk energii!

Zielona barwa koktajlu to zasługa niezwykle cennego pod względem zawartości witamin i składników mineralnych warzywa – jarmużu. Jest on bardzo dobrym źródłem witaminy K, odpowiadającej za krzepnięcie krwi i prawidłową gospodarkę wapniową. Jednak to nie wszystkie zalety jarmużu. Na tle innych warzyw zawiera rekordową ilość wapnia (150mg/100g produktu)! Ponadto, to zielone warzywo to również źródło witaminy C i żelaza, a także związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Zielony koktajl z jarmużem masłem orzechowym i owocami to również bardzo dobry pomysł na posiłek po treningu. Wystarczy, że dodasz do niego miarkę odżywki z koncentratem białek serwatkowych np. o smaku bananowym (w celu wzbogacenia koktajlu w łatwo dostępne dla organizmu białko).

Czas przygotowania: 5 minut,

Składniki na 2 porcje:

Posiekane liście jarmużu bez łodyg 2 x szklanka,
Banan 1 x średnia sztuka,
Jogurt grecki ¾ x szklanka,
Mleko migdałowe ¾ x szklanka,
Ananas pokrojony na kawałki ¼ x szklanka,
Masło orzechowe 2 x łyżka,
Miód 1 x łyżeczka.

Sposób przygotowania:

1. W misie blendera umieścić kolejno: jarmuż, mleko migdałowe, banana, jogurt, ananasa, masło orzechowe i miód.
2. Całość zmiksować na gładki koktajl.

Wskazówki:

Do przygotowania koktajlu można wykorzystać zamrożone owoce. Najlepiej pokroić je na kawałki i w takiej formie umieścić w zamrażalniku.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 319kcal
Białko:7,65g
Tłuszcz: 13,6g
Węglowodany: 47,4g