Jabłka działają detoksykująco…Wszyscy wiedzą, że jabłka są pełne witamin i związków mineralnych, a zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit. Mniej znany jest fakt, że pektyny znajdujące się w skórce działają odtruwająco. Pektyny mają zdolność wiązania się z niektórymi metalami ciężkimi. Tak unieczynniony szkodliwy ołów lub kobalt zostaje usunięty z organizmu. Jeśli żyjecie zdrowo i obawiacie się zanieczyszczeń w innych produktach, wystarczy na deser zjeść jabłko, by zminimalizować ryzyko wchłonięcia toksycznych substancji.
Gruszki poprawiają koncentrację…Sezon na gruszki dobiegł niemalże końca. Dlatego warto jeszcze dziś szybko skoczyć do pobliskiego warzywniaka, by kupić zimowe odmiany. Gruszki zawierają pierwiastek odpowiedzialny za pobudzanie komórek nerwowych w mózgu. Bor, bo o nim mowa, usprawnia myślenie, pozwala na intensywniejszą pracę i poprawia koncentrację. Gruszka pomoże Wam przygotować się do egzaminu, prezentacji lub trudnego zadania w pracy.
Szpinak zwiększa siłę…Wydawało się, że mit Popeye’a i szpinaku został obalony, bo nie zawiera tyle żelaza, ile kiedyś sądzono. Jednak dokładne badania pokazały, że te zielone listki rzeczywiście mogą wpłynąć na poprawę siły i zwiększenie masy mięśniowej. Wszystko dzięki zawartości fitoekdysteroidów. Naukowcy udowodnili, że substancje te wpływają na wzrost beztłuszczowej masy i redukcję tłuszczu. Dodatkowo u badanych stwierdzono wzrost siły i dużo mniej się męczyli.
Cynamon poprawia metabolizm…Jakiś czas temu świat obiegła informacja, że chrom zmniejsza apetyt na słodycze i może pomóc osobom na dietach odchudzających. Jednak dalsze badania wykazały, że nie do końca jest to prawdą, ale chrom jest istotnym elementem prawidłowego metabolizmu glukozy. Kora cynamonu zawiera bardzo dużo chromu, dzięki temu wspomaga produkcję czynnika tolerancji glukozy (GTF). Czynnik GTF usprawnia i przyspiesza metabolizm nie tylko glukozy, ale też aminokwasów i kwasów tłuszczowych.
Składniki na 1 porcję:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 garść jarmużu
- 2 garście szpinaku
- 1-2 gałązki natki pietruszki
- 1 cm korzenia imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki wody lub więcej
Sposób przygotowania:
- Wytnij z gruszki i jabłka gniazda nasienne, pokrój owoce na mniejsze części.
- Umieść wszystkie składniki w naczyniu i zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przelej do szklanki, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 151,4 kcal
Białka: 4 g
Tłuszcze: 1,3 g
Węglowodany: 38,2 g
Uwagi:
Jarmuż jest dość gorzki i osoby preferujące słodszy smak mogą dodać odrobinę miodu lub słodzika.
You must belogged in to post a comment.