ZIELONA ZUPA…

Krem z brokuła z chrupiącą komosą...

czwartek, 4 Sierpień 2016

Brokuły w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie pojawiają się często i jest to uzasadnione. Poza witaminami i cennymi dla naszego organizmu pierwiastkami, brokuły bogate są w substancje bioaktywne, które wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Ponadto zawierają witaminę C, kwas foliowy, witaminę E, A, magnez, cynk, selen i miedź.

Sulfarafan, to substancja bioaktywna obecna w brokułach, wykazująca właściwości antynowotworowe co zostało potwierdzone w wielu opracowaniach naukowych. 
Jednak warto wspomnieć, że poza szeregiem korzyści zdrowotnych, zbyt częste spożywanie brokułów może wpływać na nasze zdrowie niekorzystnie. Chodzi tutaj o związki, które blokują wchłanianie jodu (tzw. goitrogeny). Jod jest nieodłącznym elementem wchodzącym w skład hormonów tarczycy. Jak wiadomo ich niedobór wpływa niekorzystnie na ogół przemian metabolicznych w naszym organizmie. Osoby, u których występuje niedoczynność tarczycy powinny zachować ostrożność i ograniczyć spożywanie tych warzyw. Brokuły, nie muszą kojarzyć się jedynie z klasycznym daniem np. w połączeniu z kurczakiem i ryżem. Warto czasem wykorzystać to wyjątkowe warzywo i przygotować np. pyszny krem z chrupiącą komosą ryżową. Jest to danie bezglutenowe i bez laktozy, więc jest dobrym pomysłem dla wszystkich alergików i osób, które nie tolerują tych składników. Krem z brokuła to również dobra opcja, aby „przemycić” nielubiane (zwłaszcza przez dzieci) warzywa do codziennego menu. To prawdziwy zastrzyk witamin, składników mineralnych i antyoksydantów!

Składniki na 4 porcje:

  • komosa ryżowa ugotowana 1 x szklanka,
  • oliwa z oliwek 30g (3 x płaska łyżka),
  • brokuł 1 x główka,
  • olej kokosowy 1 x łyżka,
  • por 2 x sztuka,
  • czosnek 2 x ząbek,
  • nasiona kolendry ½ x łyżeczka,
  • ziemniaki 2 x mała sztuka,
  • bulion warzywny 3 i ½ szklanki (można wykorzystać bulion z kostki ),
  • jogurt naturalny bez laktozy ½ x szklanka,
  • świeżo mielony pieprz, sól morska,
  • Dodatki: Prażone nasiona siemienia lnianego 20g,

Sposób przygptowania:1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
2. Dodać ugotowaną komosę ryżową i podsmażać aż nabierze ciemnego koloru.
3. Zdjąć z ognia przesypać do miski i odstawić na bok.
4. Przygotować duży garnek i rozgrzać w nim olej kokosowy.
5. Dodać posiekany czosnek, różyczki brokuła, pokrojony w talarki pory i ziemniaki posiekanw na plasterki.
6. Doprawić i dusić chwilę.
7. Dodać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem (do momentu aż ziemniaki staną się miękkie).
8. Gdy warzywa będą gotowe zmiksować zupę na gładki krem.
9. Gdyby zupa była za gęsta można dodać odrobinę wody przegotowanej.
10. Po zmiksowaniu dodać jogurt doprowadzić do wrzenia, sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze raz doprawić. 11. Do zupy dodać także podsmażoną komosę.
12. Na patelni bez tłuszczu uprażyć siemię lniane.
13. Zupę podawać udekorowaną jogurtem i prażonym siemieniem.
14. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 327,5kcal,
Białko: 8,7g,
Węglowodany:38.9g,
Tłuszcz: 16,6g,