ZDROWY TŁUSTY CZWARTEK…

MARCHEWKOWE MUFFINY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI...

środa, 11 lutego 2015

Zastanawiasz się jak uniknąć góry pączków w tłusty czwartek? Może najlepsza alternatywa to przygotowanie zdrowego zamiennika. Następnego dnia w pracy, poczęstujesz towarzyszy i jeszcze zrobisz zdrowy uczynek, oszczędzając wszystkim zbędnych kaloriii... Tradycja - tradycją, ale w tym wypadku warto chyba jednak odpuścić tony tłuszczu i cukru na rzecz zdrowego kosza pysznych muffinek...

Co jest naturalnym źródłem L-argininy?Odpowiedź rośnie na drzewach – orzechy włoskie. A jak je wkomponować do diety? Po prostu dodaj je do marchewkowych muffinek! O tej porze roku pojawiają się jedne z najzdrowszych produktów na naszym stole – orzechy. Każdy ma swoich faworytów, jedni zajadają się pistacjami, inni wybierają makadamia albo brazylijskie, etc. Ale teraz skupimy się na gatunku, który pochodzi z Bałkanów i tak dobrze się zadomowił w pozostałych państwach europejskich, że stał się elementem wielu ogrodów i parków. Orzech włoski to roślina właściwie całkowicie wykorzystywana przez ludzi. Drewno o intrygującym kolorze służy jako materiał dla najlepszych stolarzy, a liście, łupiny, kora i owoce są przydatne w lecznictwie.

Orzech włoski… Największy skarb kryje się w orzechu, czyli po prostu nasionku. W ponad 50% składa się z tłuszczów, a jedna garść (30g) dostarcza aż 194 kcal. Przerażające? Nie ma powodu, bo to najzdrowsze tłuszcze. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i utrzymanie go na prawidłowym poziomie, działają przeciwzakrzepowo, dbają o elastyczność naczyń krwionośnych i zdrowy wygląd skóry.
Kwas elagowy podnosi odporność, tak bardzo potrzebną w okresie zimowym. Jego regularne dawki zawarte w orzechach wspomogą układ immunologiczny i wyłapią, a następnie unieszkodliwią substancje rakotwórcze.

L-arginina… W orzechach włoskich znajduje się też L-arginina, niezbędna do produkcji tlenku azotu. Tlenek azotu wspomaga leczenie i profilaktykę miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia czy arytmii. Ponadto L-arginina przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym, dlatego warto zadbać o jej źródła, bo bywa określana jako aminokwas względnie egzogenny. To znaczy, że naturalna produkcja (endogenna) z wiekiem maleje i organizm nie jest w stanie zapewnić sobie odpowiedniej ilości argininy.
Dlatego nie ma co się obawiać ilości tłuszczu. Foremki w ruch i do pieczenia!





Składniki na 12 muffinek:

  • 2 marchewki
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki mąki 550
  • 2/3 mąki typ 2000
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub dowolnej substancji słodzącej
  • 1 duże jajko

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj 12 foremek, wyłóż je papilotkami.
  • Obierz i zetrzyj marchewki na tarce.
  • Wymieszaj w dużej misce marchewkę, orzechy włoskie z 2 łyżkami mąki 550.
  • W drugiej dużej misce wymieszaj pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i płatki owsiane.
  • W średniej misce wymieszaj maślankę, olej, cukier i jajko.
  • Wlej maślankową mieszaninę do miski z mąkami i lekko przemieszaj.
  • Dodaj masę marchewkową do całości i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
  • Napełnij papilotki ciastem i wstaw muffinki do piekarnika.
  • Piecz 20-25 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką, czy są gotowe.
  • Wyciągnij i przestudź około 5 minut na kratce, smacznego!

Wartości odżywcze 1 muffinki:
Wartość kaloryczna: 133,8 kcal
Białka: 3 g
Tłuszcze: 3,9 g
Węglowodany: 24,3 g

Wnioski; Decydując się na zdową dietę i aktywny tryb życia, warto czasem odmówić sobie przyjemności z dzieciństwa. Ociekające lukrem, wypełmione marmoladą i przepełnione cukrem i tłuszczem pączki, to chwilowa przyjemność. A wyrzuty sumienia pozostają. Pieczcie muffinki – samo zdrowie…