Zapiekanki to jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków. Wystarczy tylko użyć odpowiednie składniki, ułożyć je w formie, a reszta dzieje się sama w piekarniku. Nie muszę stać przy kuchence, mieszać, pilnować, obracać. W dodatku nie potrzeba większych zdolności kulinarnych, by stworzyć ciepły posiłek. A co najważniejsze, to niezwykle zdrowa forma obróbki termicznej, bo omija się dodawanie dużej ilości tłuszczu, który zmienia swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury.
Składniki na 4 porcje:
- 1 spora cukinia
- 6 pomidorów
- 1 i ½ szklanki świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy (z 3 kolb)
- ¼ szklanki startego parmezanu
- Oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Spryskaj lub natłuść formę do zapiekanek lub naczynie żaroodporne oliwą.
- Pokrój w plastry cukinię i pomidory.
- Ułóż warstwami warzywa (cukinia, pomidory, kukurydza, cukinia, pomidory, kukurydza) i przypraw dowolnymi ziołami.
- Wierzch oprósz startym parmezanem i wstaw do piekarnika.
- Piecz 30 minut, dopóki wierzch zapiekanki nie zacznie stawać się złocisty.
- Następnie przykryj zapiekankę folią aluminiową lub pokrywką i piecz dodatkowe 10 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 244,5 kcal
Białka: 13,5 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 38,1 g
You must belogged in to post a comment.