ZAPIEKANE MUSZLE Z PIECZARKAMI…

ZAPIEKANE MUSZLE Z PIECZARKAMI…

ZAPIEKANE MUSZLE Z PIECZARKAMI… 1550 650 FitNow - treningi personalne

Makarony lubią niemal wszyscy. Są proste do przygotowania i można z nich szybko wyczarować smaczne danie. Niektórzy zrezygnowali z tego specjau włoskiej kuchni, uważając, że są pełne zbędnych węglowodanów, a porcja spaghetti spowoduje przybranie na wadze. Czy tak jest naprawdę? Niezupełnie…

Indeks glikemiczny makaronu…Na kaloryczność makaronu ogromny wpływ ma mąka z której jest wytwarzany. Domowe makarony, które można przygotować samodzielnie ze zwykłej mąki będą bardziej tuczące, niż makaron dobrej jakości z pszenicy durum. Pszenica durum to inaczej twarda pszenica, a wytwarzana z niej mąka to semolina. Makaron durum wolniej się rozgotowuje, łatwiej jest go przygotować al dente i uzyskać niższy indeks glikemiczny w porównaniu z domowymi kluskami. Dzięki temu węglowodany trawione są wolniej i będziecie odczuwać sytość przez dłuższy czas.

Pieczarki na zimę…Pieczarki nie mają opinii zdrowej żywności. Mają mało kalorii, mało białka i według większości znikome ilości witamin i minerałów. Wbrew pozorom warto dodawać pieczarki do swoich posiłków. Nie tylko stanowią aromatyczny dodatek, ale przez wysoką zawartość wody (80-90%) skutecznie zwiększają objętość posiłku nieznacznie podnosząc kaloryczność. Pieczarki to także jedno z najlepszych źródeł witaminy D. Witamina D jest wytwarzana w naszej skórze, ale zimą, gdy zmuszeni jesteśmy chodzić w ciepłych ubraniach, a większość dnia i tak spędzamy w budynkach nie jesteśmy w stanie jej wytworzyć. Warto wtedy sięgnąć po pieczarki.

Ricotta dla aktywnych…Ser ricotta to jeden z ciekawszych serów. Należy do rodziny niedojrzewającyh, wytwarzanych z mleka owczego, krowiego i koziego, a dokładnie z serwatki pozostającej po produkcji innych serów (podpuszczkowych). Ricotta zawiera 20-30% tłuszczu, a wysoką wartość żywieniową zawdzięcza właśnie serwatce. Doskonale znacie to białko i wiecie, że jest niezbędne, by zbudować i utrzymać zachwycającą sylwetkę. W tym serze znajduje się dużo więcej wapnia, niż w mleku czy twarogu. Wapń to kolejny sprzymierzeniec idealnej sylwetki. Zadba o zdrowe kości i zęby, poprawi pracę mięśni i utrzyma niską zawartość tłuszczu w ciele.

Zapiekane muszle wydają się posiłkiem idealnym. Dostarczają węglowodanów złożonych, pełnowartościowego białka i niezbędnych składników odżywczych.



Składniki na 4 porcje:

  • 250g makaronu conchiglioni (dużych muszli makaronowych)

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • Sól i pieprz

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • ½ małej cukinii
  • 1 garść jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 g sera Ricotta
  • 1 łyżka siekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka siekanego świeżego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy:

  • Rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż drobno pokrojony ząbek czosnku.
  • Dodaj do rondelka pomidory, zioła, cukier i przyprawy.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut na małym ogniu.

Farsz:

  • Pokrój drobno pieczarki i cukinię.
  • Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pieczarki i cukinię, duś, aż lekko zmiękną.
  • Posiekaj jarmuż i dorzuć do pieczarek, duś 2-3 minuty, odstaw do przestygnięcia.
  • Wymieszaj w misce ricottę, bazylię, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dodaj do ricotty pieczarki, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Muszle:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Ugotuj makaron al dente (wg instrukcji na opakowaniu).
  • Posmaruj odrobiną sosu dno naczynia do zapiekanek.
  • Nafaszeruj każdą muszlę porcją nadzienia.
  • Ułóż muszle w naczyniu do zapiekania.
  • Zalej muszle pozostałym sosem i przykryj naczynie folią.
  • Wstaw muszle do piekarnika i piecz 10 minut.
  • Wyciągnij zapiekankę z piekarnika, zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.
  • Wyciągnij gotowe muszle i posyp świeżymi ziołami, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 359 kcal
Białka: 12,7 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 58,6 g

Uwagi:
Jeśli nie liczycie dokładnie kalorii i nie obawiacie się ich nadmiaru, możecie posypać zapiekankę na 5 minut przed końcem pieczenia odrobiną mozzarelli.