Makarony lubią niemal wszyscy. Są proste do przygotowania i można z nich szybko wyczarować smaczne danie. Niektórzy zrezygnowali z tego specjau włoskiej kuchni, uważając, że są pełne zbędnych węglowodanów, a porcja spaghetti spowoduje przybranie na wadze. Czy tak jest naprawdę? Niezupełnie…
Indeks glikemiczny makaronu…Na kaloryczność makaronu ogromny wpływ ma mąka z której jest wytwarzany. Domowe makarony, które można przygotować samodzielnie ze zwykłej mąki będą bardziej tuczące, niż makaron dobrej jakości z pszenicy durum. Pszenica durum to inaczej twarda pszenica, a wytwarzana z niej mąka to semolina. Makaron durum wolniej się rozgotowuje, łatwiej jest go przygotować al dente i uzyskać niższy indeks glikemiczny w porównaniu z domowymi kluskami. Dzięki temu węglowodany trawione są wolniej i będziecie odczuwać sytość przez dłuższy czas.
Pieczarki na zimę…Pieczarki nie mają opinii zdrowej żywności. Mają mało kalorii, mało białka i według większości znikome ilości witamin i minerałów. Wbrew pozorom warto dodawać pieczarki do swoich posiłków. Nie tylko stanowią aromatyczny dodatek, ale przez wysoką zawartość wody (80-90%) skutecznie zwiększają objętość posiłku nieznacznie podnosząc kaloryczność. Pieczarki to także jedno z najlepszych źródeł witaminy D. Witamina D jest wytwarzana w naszej skórze, ale zimą, gdy zmuszeni jesteśmy chodzić w ciepłych ubraniach, a większość dnia i tak spędzamy w budynkach nie jesteśmy w stanie jej wytworzyć. Warto wtedy sięgnąć po pieczarki.
Ricotta dla aktywnych…Ser ricotta to jeden z ciekawszych serów. Należy do rodziny niedojrzewającyh, wytwarzanych z mleka owczego, krowiego i koziego, a dokładnie z serwatki pozostającej po produkcji innych serów (podpuszczkowych). Ricotta zawiera 20-30% tłuszczu, a wysoką wartość żywieniową zawdzięcza właśnie serwatce. Doskonale znacie to białko i wiecie, że jest niezbędne, by zbudować i utrzymać zachwycającą sylwetkę. W tym serze znajduje się dużo więcej wapnia, niż w mleku czy twarogu. Wapń to kolejny sprzymierzeniec idealnej sylwetki. Zadba o zdrowe kości i zęby, poprawi pracę mięśni i utrzyma niską zawartość tłuszczu w ciele.
Zapiekane muszle wydają się posiłkiem idealnym. Dostarczają węglowodanów złożonych, pełnowartościowego białka i niezbędnych składników odżywczych.
Składniki na 4 porcje:
- 250g makaronu conchiglioni (dużych muszli makaronowych)
Sos pomidorowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- Sól i pieprz
Farsz:
- 200 g pieczarek
- ½ małej cukinii
- 1 garść jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 125 g sera Ricotta
- 1 łyżka siekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka siekanego świeżego oregano
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy:
- Rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż drobno pokrojony ząbek czosnku.
- Dodaj do rondelka pomidory, zioła, cukier i przyprawy.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut na małym ogniu.
Farsz:
- Pokrój drobno pieczarki i cukinię.
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj pieczarki i cukinię, duś, aż lekko zmiękną.
- Posiekaj jarmuż i dorzuć do pieczarek, duś 2-3 minuty, odstaw do przestygnięcia.
- Wymieszaj w misce ricottę, bazylię, oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj do ricotty pieczarki, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Muszle:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Ugotuj makaron al dente (wg instrukcji na opakowaniu).
- Posmaruj odrobiną sosu dno naczynia do zapiekanek.
- Nafaszeruj każdą muszlę porcją nadzienia.
- Ułóż muszle w naczyniu do zapiekania.
- Zalej muszle pozostałym sosem i przykryj naczynie folią.
- Wstaw muszle do piekarnika i piecz 10 minut.
- Wyciągnij zapiekankę z piekarnika, zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.
- Wyciągnij gotowe muszle i posyp świeżymi ziołami, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 359 kcal
Białka: 12,7 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 58,6 g
Uwagi:
Jeśli nie liczycie dokładnie kalorii i nie obawiacie się ich nadmiaru, możecie posypać zapiekankę na 5 minut przed końcem pieczenia odrobiną mozzarelli.
You must belogged in to post a comment.