Z MIŁOŚCI DO LODÓW….

Lody arbuzowo-różane na patyku...

czwartek, 10 Maj 2018

Czy pamiętasz beztroskie czasy dzieciństwa, gdy prosto z placu zabaw biegłeś do sklepu, żeby kupić lody na patyku. Tak, na pewno pamiętasz... Zrób sobie wielki powrót do przeszłości i przygotuj lody samodzielnie. Wokół nas robi się coraz cieplej, na straganach i w sklepach pojawiły się już niektóre świeże owoce. Kup arbuza i kiwi i przygotuj ten niesamowity sorbet. Takie lody to samo zdrowie! Możesz bez wyrzutów sumienia podać je swojemu dziecku na ochłodę i sama je zajadać będąc na diecie!

Do sorbetu dodaliśmy odrobinę wody różanej. Woda różana dodaje sorbetowi wspaniały posmak, a ponadto jest źródłem witamin: A, C, D i B6, zawiera flawonoidy i przeciwutleniacze.

Składniki na 6 lodów ( wielkość porcji zależy od rozmaru foremki):

  • 1 arbuz pokrojony w kostkę,
  • woda mineralna 1 x szklanka,,
  • 3 kiwi pokrojone w plastry,
  • Woda różana ½ x szklanka,
  • Miód 10g,

Dodatkowo potrzebujesz – Silikonowe foremki do lodów

Sposób przygotowania:1. Wodę różaną, mineralną i kawałki arbuza zblendować razem z dodatkiem miodu.
2. Sorbet przelać do foremek i włożyć do niego pokrojone kawałki kiwi.
3. Włożyć do zamrażarki na 5 minut.
4. Następnie wyjąć i do każdego sorbetu włożyć patyczek i umieścić jeszcze raz w zamrażarce, aby sorbety całkowicie zamarzły.
5. Gdy lody będą całkowicie zamarznięte wyjąć je z foremek (gdyby był problem z ich wyciągnięciem to należy włożyć je razem z foremką na kilka sekund do ciepłej wody).
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 sorbetu:
Energia: 53,16kcal,
Białko: 0,9g,
Tłuszcz: 1,6g,
Węglowodany: 13,2g,