Czarny ryż z którego powstał nasz burger, to naprawdę wyjątkowy produkt. Zawiera bardzo wysoką dawkę korzystnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy, w tym głównie antocyjanów i witaminy E. Oprócz antyoksydantów, czarny ryż bogaty jest w liczne składniki mineralne w tym głównie żelazo, magnez i cynk oraz błonnik pokarmowy, przez co korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL chroniąc przed miażdżycą.
Przepis ten, polecamy wszystkim wegetarianom, jednak przede wszystkim zachęcamy „mięsożerców” aby spróbowali czegoś nowego i tak bardzo pysznego.
Składniki na 2 burgery:
- Duża bułka pełnoziarnista (ok.80g) 2 x sztuka,
- Ryż pełnoziarnisty czarny „Bio” 80g,
- Jajko 1 x sztuka,
- Mąka pełnoziarnista 2 x łyżka,
- Sól, pieprz,
- Olej kokosowy 5g,
- Curry, kurkuma, ostra papryka,
- Sezam 15g,
Pesto z nerkowców:
- Suszone pomidory 5 x sztuka,
- Oliwa z oliwek 20g,
- Orzechy nerkowca 30g,
- Czosnek ¼ x ząbek.,
- Pieprz, sól,
- Chili pieprz cayene szczypta,
Dodatki:
- Ananas 2 x krążek,
- Oliwa kilka kropel,
- Sałata dowolna 20g,
- Pomidor ½ x sztuka,
- Ogórek świeży 40g,
Sposób przygotowania:Burger ryżowy:
1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do odcedzonego ryżu dodać: jajka, mąkę przyprawy i parmezan, a następnie dokładnie wymieszać i uformować płaskie kotleciki. Następnie obtoczyć w sezamie.
3. Na patelni grillowej rozgrzać olej kokosowy i usmażyć kotleciki z obu stron.
Pesto z pomidorów suszonych i nerkowców:
4. Wszystkie składniki na pesto wymieszać w misce i zblendować na gładką pastę. Nerkowce uprzednio posiekać, aby łatwiej było je rozdrabniać.
5. Ananas skropić oliwą i zgrillować na patelni, a pozostałe warzywa umyć i pokroić.
6. Bułki do burgerów przekroić i opiec w piekarniku, a następnie posmarować pestem z nerkowców, położyć ryżowego burgera i grillowanego ananasa.
7. Na wierzch położyć sałatę, ogórka i pomidora, a następnie przykryć druga połową bułki.
8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 burgera:Energia: 658,5 kcal,
Białko: 21,7g,
Tłuszcz: 25,7g,.
Węglowodany: 87,9g,
You must belogged in to post a comment.