WYJĄTKOWY BURGER VEGGE…

Burgery ryżowe z grillowanym ananasem...

sobota, 8 Październik 2016

Pomysłów na burgery jest obecnie bardzo wiele. Możemy przygotować je z wykorzystaniem niemal wszystkich znanych nam dodatków, sosów czy rodzajów mięsa. Przepisy z ich udziałem bardzo często pojawiają się na naszej stronie i facebook’u. Po prostu kochamy burgery! - i to nie tylko te klasyczne z wołowiny, lecz także opcje wegetariańskie. Dzisiaj mamy dla Was pomysł na bardzo prostego, a zarazem niezwykle oryginalnego pod względem smakowym burgera ryżowego z grillowanym ananasem.

Czarny ryż z którego powstał nasz burger, to naprawdę wyjątkowy produkt. Zawiera bardzo wysoką dawkę korzystnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy, w tym głównie antocyjanów i witaminy E. Oprócz antyoksydantów, czarny ryż bogaty jest w liczne składniki mineralne w tym głównie żelazo, magnez i cynk oraz błonnik pokarmowy, przez co korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL chroniąc przed miażdżycą.
Przepis ten, polecamy wszystkim wegetarianom, jednak przede wszystkim zachęcamy „mięsożerców” aby spróbowali czegoś nowego i tak bardzo pysznego.

Składniki na 2 burgery:

  • Duża bułka pełnoziarnista (ok.80g) 2 x sztuka,
  • Ryż pełnoziarnisty czarny „Bio” 80g,
  • Jajko 1 x sztuka,
  • Mąka pełnoziarnista 2 x łyżka,
  • Sól, pieprz,
  • Olej kokosowy 5g,
  • Curry, kurkuma, ostra papryka,
  • Sezam 15g,

Pesto z nerkowców:

  • Suszone pomidory 5 x sztuka,
  • Oliwa z oliwek 20g,
  • Orzechy nerkowca 30g,
  • Czosnek ¼ x ząbek.,
  • Pieprz, sól,
  • Chili pieprz cayene szczypta,

Dodatki:

  • Ananas 2 x krążek,
  • Oliwa kilka kropel,
  • Sałata dowolna 20g,
  • Pomidor ½ x sztuka,
  • Ogórek świeży 40g,

Sposób przygotowania:Burger ryżowy:
1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do odcedzonego ryżu dodać: jajka, mąkę przyprawy i parmezan, a następnie dokładnie wymieszać i uformować płaskie kotleciki. Następnie obtoczyć w sezamie.
3. Na patelni grillowej rozgrzać olej kokosowy i usmażyć kotleciki z obu stron.
Pesto z pomidorów suszonych i nerkowców:
4. Wszystkie składniki na pesto wymieszać w misce i zblendować na gładką pastę. Nerkowce uprzednio posiekać, aby łatwiej było je rozdrabniać.
5. Ananas skropić oliwą i zgrillować na patelni, a pozostałe warzywa umyć i pokroić.
6. Bułki do burgerów przekroić i opiec w piekarniku, a następnie posmarować pestem z nerkowców, położyć ryżowego burgera i grillowanego ananasa.
7. Na wierzch położyć sałatę, ogórka i pomidora, a następnie przykryć druga połową bułki.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 burgera:Energia: 658,5 kcal,
Białko: 21,7g,
Tłuszcz: 25,7g,.
Węglowodany: 87,9g,