WŁOSKIE GNOCCHI…

WŁOSKIE GNOCCHI…

WŁOSKIE GNOCCHI… 300 450 FitNow - studio treningów

Mówiąc o kuchni włoskiej często wspomina się o wyjątkowych właściwościach oliwy z oliwek. My jednak, naszą dzisiejszą propozycją chcielibyśmy zachęcić Was, do korzystania ze świeżych ziół, które poza wspaniałym aromatem niosą ze sobą inne cenne walory.
Rozmaryn zawiera wiele bioaktywnych substancji o działaniu prozdrowotnym takich jak np. rozmarycyna – która wykazuje działanie przeciwbólowe i pobudzające. Rozmaryn ma wyjątkowo korzystne działanie na układ nerwowy. Wspomaga leczenie depresji, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Ponadto, rozmaryn wspomaga pracę przewodu pokarmowego i ułatwia trawienie poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych.
Oregano, dzięki wysokiej zawartości związków fenolowych, pomaga zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę czy choroby układu krążenia. Oregano, jest także źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak: witamina A, C, E kwas foliowy i witaminy z grupy B, a także: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku. Podobnie jak rozmaryn, oregano warto dodawać do potraw ciężko strawnych i tłustych, gdyż ułatwia on trawienie iw wspomaga pracę wątroby.
Koniecznie uzupełnij swój „domowy ogródek” w świeże zioła. Dodawaj je do potraw i ciesz się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również zdrowiem i dobrą formą.

Składniki na 4 porcje:

  • Oliwa z oliwek 50g,
  • Świeża pietruszka 4 x łodyga,
  • Świeże oregano 4 x łodyga,
  • Świeży rozmaryn 2 x łodyga,
  • Świeża bazylia 2 x łodyga,
  • Cebula pokrojona w kostkę ½ x sztuka,
  • Czosnek posiekany 3 x ząbek,
  • Pomidory w puszce 1 x puszka,
  • Sól morska i świeżo mielony pieprz,
  • Czerwona papryka w proszku 2 x szczypta,
  • Kluseczki gnocchi 400g,
  • Małe kulki mozzarelli pokrojone na połówki 5 x sztuka,
  • Starty parmezan ½ x szklanka (lub inny ulubiony twardy włoski ser),

Sposób przygotowania:1. ¾ przygotowanej oliwy rozgrzać na patelni.
2. Dodać pietruszkę, oregano, rozmaryn i 2 pędy bazylii i dusić przez około 5 minut, aż staną się chrupiące.
3. Zioła usunąć i wyrzucić, a następnie dodać cebulę i czosnek i chwilę podgrzewać.
4. Dodać pomidory z puszki i doprawić solą, pieprzem i papryką, a następnie dusić przez około 10 minut.
5. Tymczasem rozgrzać garnek z osolona wodą i wrzucić gnocchi, gotować aż kluseczki wypłyną na powierzchnię wody.
6. Odcedzić i dodać do sosu pomidorowego.
7. Dodać kawałki mozzarelli i doprawić jeszcze raz do smaku.
8. Podgrzewać, aż ser się roztopi.
9. Spożywać od razu posypane startym parmezanem i udekorowane świeżymi ziołami.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w1 porcji:Energia: 360kcal,
Białko: 8,1g,
Tłuszcz: 17,2g,
Węglowodany: 35,2g,