WIELKANOCNA BABKA – BEZ GLUTENU

WIELKANOCNA BABKA – BEZ GLUTENU

WIELKANOCNA BABKA – BEZ GLUTENU 1550 650 Jarosław Kowal

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

 

Składniki na 10 porcji:

  • jajka 5 x sztuka,
  • cukier brązowy 1 ½ x szklanka,
  • mąka jaglano–ryżowa 1 x szklanka,
  • mąka ziemniaczana ½ x szklanka,
  • proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
  • olej rzepakowy 1 x szklanka.

 

Sposób przygotowania:

  1. W mikserze ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Do masy dodawać naprzemiennie: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.
  3. Mieszać cały czas na najniższych obrotach.
  4. Przygotować formę do pieczenia babki, natłuścić ją delikatnie i obsypać bułka tartą.
  5. Wylać do środka wcześniej przygotowaną masę.
  6. Piekarnik rozgrzać do 150°C i piec przez 60 minut.
  7. SMACZNEGO!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 356kcal
Białko: 5g
Tłuszcz: 23g
Węglowodany: 32g