Jajka to smaczna opcja nie tylko na śniadanie w ramach porannej jajecznicy czy omletu. Możesz przygotować z nich również główny składnik obiadu. Na szczęście obecnie upada już mit na temat niekorzystnego wpływu jajek na zdrowie. Nie musisz obawiać się cholesterolu z jajek! Dodatkowo jajko to prawdziwa skarbnica niezbędnych dla Ciebie składników. Znajdziesz w nim przede wszystkim pełnowartościowe białko wraz z całym kompleksem aminokwasów egzogennych – czyli tych których organizm nie jest w stanie sobie sam zsyntetyzować.
Co ciekawe, więcej białka o lepszej dostępności dla organizmu znajdziesz w żółtku, a nie w białku. Jajko to skarbnica witamin i składników mineralnych w tym: witamin A, D, E, K, B1, B12 oraz: magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Zwiera również beta karoten i luteinę – niezbędną do ochrony siatkówki oka przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. U osób nie spożywających mięsa i ryb, może dochodzić do niedoboru witaminy B12 co często skutkuje podwyższeniem poziomu homocysteiny – związku zwiększającego ryzyko zawałów serca. Dlatego warto o pamiętać o spożywaniu jajek (są bogate w B12) przez osoby które wykluczyły z diety mięso i ryby.
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina schładzania
Składniki na 2 porcje:
- jajka ugotowane na twardo 5 x sztuka,
- surowe jajko 1 x sztuka,
- sól, pieprz,
- curry ½ x łyżeczka,
- mąka pełnoziarnista 2 x łyżka,
- posiekany szczypiorek 1 x łyżka,
- masło klarowane do smażenia 1 x łyżka.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka pokroić w kostkę i przełożyć do miski.
- Dodać surowe jajko, sól, pieprz, curry i łyżkę mąki oraz posiekany szczypiorek.
- Masę dokładnie wymieszać i uformować z niej 4 małe kotleciki. Każdy kotlecik obtoczyć jeszcze w mące.
- Kotleciki włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kotleciki na złocisty kolor z obu stron.
- SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 326kcal
Białko: 20,4g
Tłuszcz: 20,5g
Węglowodany: 12,5g
You must belogged in to post a comment.