Świeże owoce to „samo zdrowie” zwłaszcza latem. Borówki, poza doskonałym smakiem dostarczą przeciwutleniaczy, które maja właściwości antynowotworowe i wspomagające układ odpornościowy. Borówki również pomagają w walce z cholesterolem LDL i chronią nasz układ krążenia. Owoce te, dobrze działają na nasz wzrok i wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, borówki są niezwykle cennym elementem w diecie osób trenujących, narażonych na działanie wolnych rodników.
Lato to czas, w którym powinniśmy korzystać ze świeżych sezonowych owoców, które są tak cennym składnikiem naszej diety. Tarta z malinami i borówkami to jeden z pomysłów na ich wykorzystanie…
Składniki na 10 porcji (forma na tartę 24cm średnicy):
Kruchy spód:
- Mąka 300g,
- Cukier puder 80g,
- Masło zimne 100g,
- Żółtka 2 x sztuka,
1. Mąkę i cukier wymieszać z pokrojonym w kostkę zimnym masłem.
2. Dodać żółtka i wyrabiać ciasto.
3. Gdy ciasto uzyska jednolita konsystencję, zawinąć je w folię aluminiową i wstawić do lodówki na ok pół godziny.
4. Formę na tarte nasmarować masłem.
5. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie formę tarty.
6. Piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni.
7. Ciasto wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Krem:
- maskarpone 400g,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
1. Mascarpone ubić przy pomocy blendera z cukrem waniliowym.
2. Otrzymany krem włożyć na chwilę do lodówki.
Dodatki:
- Borówki amerykańskie 150g,
- Maliny150g,
1. Zimny kruchy spód posmarować kremem z maskarpone i ułożyć na nim umyte i osuszone owoce.
2. Na przemian rząd malin i borówek.
3. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 407,1kcal,
Białko: 5,6g,
Tłuszcz: 25,4g,
Węglowodany: 39,2g,
You must belogged in to post a comment.