TROPIKALNY PUDDING CHIA…

Dietetyk Fitnow poleca odżywcze śniadanie..

piątek, 10 Czerwiec 2016

W letnie ciepłe poranki orzeźwiający i odżywczy pudding chia sprawdzi się doskonale. Smak owoców, połączony z mlekiem kokosowym nadaje puddingowi tropikalny smak, wprost idealny na śniadanie w upalny poranek.

Poza wyjątkowym smakiem, pudding jest niezwykle odżywczy, co wynika przede wszystkim z obecności nasion chia. Poza wysoką zawartością białka i korzystnie wpływających na zdrowie kwasów tłuszczowych, nasiona chia to bogactwo cynku i witamin z grupy B oraz błonnika. Niezwykłość nasion chia wynika z faktu, iż w małej objętości zawierają bardzo dużo składników odżywczych, zwłaszcza białka i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Dodatkowo, pod wpływem namaczania chia powiększają swoją objętość nadając wielu potrawom kremową konsystencję. Proponowany przez nas pudding przygotowany został na bazie mleka kokosowego, nie zawiera laktozy,  więc znajdzie zastosowanie w menu osób z nietolerancją tego składnika. 

Składniki na 5 porcji:

  • mleko kokosowe 400ml,
  • skórka z ½ cytryny ( 1 łyżeczka ) + 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego,
  •  szczypta soli
  •  nasiona chia 50g,

Składniki na górną warstwę puddingu:

  •  Truskawki 100g,
  •  Mango1/2 x sztuka,
  •  Orzechy macadamia 30g,
  •  Mięta kilka listków,
  •  Granat (miąższ) około 100g, 

Sposób przygotowania:1. Pudding należy przygotować dzień wcześniej lub co najmniej 4-5 godzin przed podaniem.
2. W misce wymieszać mleko kokosowe, skórkę i sok z cytryny, jogurt i syrop klonowy. Jeżeli puding będzie za gęsty, można dolać wody.
3. Dodać nasiona chia i wymieszać.
4. Całość przykryć i pozostawić w lodówce na noc.
5. Następnego dnia pudding przelać do 5 miseczek i posypać pokrojonymi drobno owocami i orzechami macadamia.
6. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 278,4 kcal,
Białko: 4,6g,
Tłuszcz: 22,06g,
Węglowodany: 19,7g,