JarmużMimo przynależności do kapustowatych jarmuż nie jest ciężkostrawny i nadaje się dla każdego. Jedynym minusem może być jego gorzkawy smak, który z łatwością maskuje dodatek słodkich owoców. Jarmuż posiada aż 45 różnych flawonoidów, czyli związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Chronią nas przed wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym powstającym nawet podczas treningu. Karotenoidy jak beta-karoten, luteina i zeaksantyna wpływają pozytywnie na narząd wzroku poprawiając widzenie. O utrzymanie linii i zdrowe kości zawsze dba wapń, a 100 g jarmużu dostarcza aż 97,4 mg tego pierwiastka.
AnanasAnanas często bywa składnikiem diet odchudzających, ale warto go jadać regularnie, nawet gdy nie mamy nic do zrzucenia. Zawarta w ananasie substancja – bromelina przyda się każdemu, kto trenuje. Bromelina to grupa enzymów wykorzystywana do przyspieszenia gojenia ran po zabiegach chirurgicznych. Łagodzi procesy zapalne żył i zatok. Dodatkowo zmniejsza ból towarzyszący urazom i kontuzjom, zmniejsza obrzęki i skraca czas regeneracji.
Połączenie ananasa, mango i jarmużu powinno smakować wszystkim, nawet fanom słodkiego smaku. Warto spróbować w końcu jarmuż, którego sezon zaczął się we wrześniu i trwa do przymrozków.
Składniki na 1 porcję:
- ¼ mango
- 1 plaster ananasa
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ szklanki lodu
- 2-3 liście jarmużu, szpinak opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Obierz mango i ananasa.
- Umieść wszystkie składniki w naczyniu i zmiksuj blenderem.
Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 145,4 kcal
Białka: 5 g
Tłuszcze: 3,8 g
Węglowodany: 26,7 g
Uwagi:
Jeśli nie umiesz od razu przekonać się do smaku jarmużu zacznij od niewielkiej ilości i stopniowo ją zwiększaj.
Możesz dowolnie wybierać owoce aktualnie dostępne… Warto taki napój zabrać ze sobą w termosie lub specjalnym pojemniku, by wypić go zaraz po treningu lub w pracy zamiast dodatkowej kawy.
You must belogged in to post a comment.