Awokado, z którego przygotowana została pasta to naprawdę niezwykły owoc. I nie chodzi tu tylko o jego nieszablonowy smak, ale przede wszystkim wyjątkowe właściwości odżywcze. Awokado, bogate jest w tłuszcz, lecz nie musisz się go obawiać nawet, jeśli pracujesz nad kompozycją sylwetki. Tłuszcz z awokado dostarcza sporą dawkę kwasu olejowego – wykazującego korzystne działanie obniżające cholesterol i wspomagające wrażliwość insulinową. Ta druga właściwość jest niezwykle cenna dla wszystkich osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi, a także tych chcących zbudować masę mięśniową. Awokado, to również bogate źródło potasu wspomagającego prace układu krążenia, a także witaminy E będącej silnym antyoksydantem.
Składniki na 3 porcje:
- Mięso z piersi kurczaka 300g,
- Fasolka konserwowa 150g,
- Ryż pełnoziarnisty ugotowany 1 x szklanka,
Pasta z awokado:
- Awokado ½ x sztuka,
- Pomidor pokrojony w małą kostkę ½ x sztuka,
- Sok z ¼ limonki,
- Posiekana papryczka chili ½ x sztuka,
- Czerwona cebula pokrojona w kostkę ok. 1 x łyżka,
Marynata do kurczaka:
- Sok z 1 limonki,
- Chili w proszku ¼ x łyżeczka,
- Oliwa z oliwek 20g,
- Czosnek 1 przeciśnięty przez praskę ząbek,
- Sól morska, świeżo mielony pieprz,
Dodatkowo:
- 3 duże tortille kukurydziane,
- Szpinak świeże liście 50g,
- Tarty parmezan 50g,
- Sos pomidorowy 50g,
- Natka pietruszki posiekana 1 x łyżka,
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki na 30minut.
2. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać około ½ szklanki bulionu i piec w 200°C przez około 20minut.
3. Gdy kurczak będzie gotowy, odlać nadmiar płynu i odstawić na bok do przestygnięcia.
4. Sos pomidorowy wymieszać z ugotowanym ryżem, fasolką i posiekanym szpinakiem.
5. Na środku tortilli układać ryż i kawałki kurczaka, a następnie zawinąć tortillę.
6. W osobnej miseczce przygotować pastę z awokado (miąższ z awokado wymieszać z pomidorem i pozostałymi wymienionymi składnikami).
7. Tortille ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tartym serem i zapiec.
8. Tortillę spożywać z pastą z awokado.
9. Tortillę posypać zieleniną np. natką pietruszki,
10. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 670kcal,
Białko: 40g,
Tłuszcz: 29g,
Węglowodany: 63g.
You must belogged in to post a comment.