SZYBKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM W STYLU TEX–MEX

Wersja Fit!

wtorek, 26 Wrzesień 2017

Kuchnia Tex–Mex wywodzi się z połączenia wpływów kuchni południowych Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Niestety większość jej dań uchodzi za wysokokaloryczne i „niezdrowe”. Faktycznie wiele tradycyjnych przepisów tej kuchni to dania smażone z dużą zawartością tłuszczów nasyconych i wysokokaloryczne. Jednak przy odrobinie wyobraźni każdy przepis można modyfikować i tworzyć z niego całkiem nowe wartościowe dania. Aby urozmaicić Twoje codzienne menu o coś nowego, postanowiliśmy przygotować sałatkę z kurczakiem w stylu Tex Mex w wersji fit!

 Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki na 2 porcje:
tortilla kukurydziana 2 x sztuka,
kukurydza konserwowa 4 x łyżka,
świeży szpinak 2 x garść,
filet z piersi kurczaka wcześniej zgrillowany z ulubionymi ziołami i pokrojony w paski 200g,
pomidor 2 x sztuka,
awokado pokrojone w plastry 1 x sztuka,
cebula czerwona posiekana w piórka 1 x sztuka,
jogurt naturalny gęsty ½ x szklanka,
oliwa z oliwek 1 x łyżka,
sok z limonki 1 x łyżeczka,
chili w proszku ½ x łyżeczka,
sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
1. Na patelni lub bezpośrednio na płycie elektryczniej podgrzej tortille.
2. Pokrój i podziel: szpinak, kurczaka, pomidory, awokado, czerwoną cebulę i kukurydzę.
3. W misce wymieszaj razem: jogurt, oliwę z oliwek, sok z limonki, sproszkowany chili pieprz i sól.
4. Składniki sałatki wymieszaj z sosem.
5. Na talerzu ułóż po jednej opieczonej tortilli, połamanej na kawałki, a na niej sałatkę.
   Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 498,5kcal,
Białko: 36g,
Tłuszcz: 20,2g,
Węglowodany: 44,3g.