Szaszłyki…Niby zwykłe kawałki piersi z kurczaka nabite na wykałaczki, ale doprawienie ich mielonymi nasionami kolendry nada im zupełnie innego wymiaru. Pewnie nie raz dorzucacie świeżą kolendrę do sałatek, wrapów czy innych posiłków, ale nasiona kolendry też powinny znaleźć miejsce w Waszej kuchni. Kolendra od dawna jest znana jako środek poprawiający trawienie. Oprócz przyspieszenia i uregulowania przemiany materii, wspomaga układ odpornościowy i może łagodzić pierwsze oznaki przeziębienia .
Mleczko kokosowe…Mleczko kokosowe przez lata było uważane za niezdrowy produkt, pełen pustych kalorii. Dokładne badania naukowe pokazały, że kokos jest dużo zdrowszy, niż się wydawało. Tłuszcz, który nie tak dawno był eliminowany z diety, okazuje się nam niezbędny. Badania dowodzą, że tłuszcze nasycone z kokosa zapobiegają osteoporozie i wpływają na wchłanianie wapnia. Śmielsi naukowcy twierdzą, że sterole z kokosa mogą być użyte do produkcji progesteronu i hormonu DHEA. Te dwa hormony odpowiadają za mineralizację kości, a DHEA uważany jest za związek spowalniający procesy starzenia i pomaga dłużej zachować młodzieńczą energię. Zamiast szukać suplementów, wystarczy odrobina mleczka koksowego!!!
Masło orzechowe…Masło orzechowe to produkt często wykluczany z diet odchudzających, za to regularnie wykorzystywany przez osoby chcące rozbudować tkankę mięśniową. Masło orzechowe, tak jak surowe orzechy, ma dużo kalorii. Wszystko przez zawartość tłuszczów. Ale dla przeciętnej osoby to bardzo zdrowe i potrzebne tłuszcze. Badania pokazały, że regularne jedzenie orzechów arachidowych pod dowolną postacią wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i jego „złej” frakcji, cholesterolu LDL. Te same tłuszcze wpływają na zdrowie serca i wspomagają układ krążenia. Oprócz tego, orzechy arachidowe to źródło wielu minerałów, w tym magnezu i potasu. Wybierając masło orzechowe trzeba zwracać uwagę na ilość orzechów (musi być jak najwyższa) i brak dodatków. Lepiej zrezygnować z produktów solonych, słodzonych lub zawierających dużo tłuszczu.
Ten pomysł na lunch jest nie tylko zdrowy, ale i szybki. Można go przygotować w niecałe 10 minut i zabrać ze sobą do pracy. Szaszłyki i sos można zapakować do plastikowego pojemnika i zjeść na zimno w przewie w pracy…
You must belogged in to post a comment.