SZARLOTKOWY SHAKE PROTEINOWY Z POLSKICH JABŁEK…

SZARLOTKOWY SHAKE PROTEINOWY Z POLSKICH JABŁEK…

SZARLOTKOWY SHAKE PROTEINOWY Z POLSKICH JABŁEK… 300 454 FitNow - treningi personalne

Chyba wszyscy uwielbiają szarlotkę. I bardzo dobrze, bo polskie jabłka to wiele naturalnego dobra. Ich wartość odżywcza zależy od odmiany, ale łączy je jeden ważny składnik – pektyny. Te polisacharydy znajdujące się w skórce jabłek są cenione za zmniejszenie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka zawału i miażdżycy, a także poprawę pracy jelit.

Składniki:

  • 1 średnie jabłko
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • 1 miarka białka serwatkowego np. waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanili (opcjonalnie)
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  • Obierz jabłko i usuń gniazdo nasienne.
  • Umieść wszystkie składniki w naczyniu i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna:
376,1 kcal
Białka: 38,2 g
Tłuszcze: 6,3 g
Węglowodany: 45,1 g

Uwagi:
Jeśli chcesz zachować w swoim shake’u pektyny, nie obieraj jabłka, musisz tylko dokładnie je zmiksować.