Chyba wszyscy uwielbiają szarlotkę. I bardzo dobrze, bo polskie jabłka to wiele naturalnego dobra. Ich wartość odżywcza zależy od odmiany, ale łączy je jeden ważny składnik – pektyny. Te polisacharydy znajdujące się w skórce jabłek są cenione za zmniejszenie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka zawału i miażdżycy, a także poprawę pracy jelit.
Składniki:
- 1 średnie jabłko
- ¼ szklanki płatków owsianych
- 1 miarka białka serwatkowego np. waniliowego
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanili (opcjonalnie)
- 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłko i usuń gniazdo nasienne.
- Umieść wszystkie składniki w naczyniu i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 376,1 kcal
Białka: 38,2 g
Tłuszcze: 6,3 g
Węglowodany: 45,1 g
Uwagi:
Jeśli chcesz zachować w swoim shake’u pektyny, nie obieraj jabłka, musisz tylko dokładnie je zmiksować.
You must belogged in to post a comment.