SZARLOTKOWY SHAKE PROTEINOWY Z POLSKICH JABŁEK…

Bo najlepsze są polskie jabłka!

sobota, 10 Grudzień 2016

Monotonne shake’i proteinowe są nudne... Ciągle miarka białka, szklanka mleka lub wody, szaleństwem jest smak waniliowy czy czekoladowy. Ale raz na jakiś czas możesz przemienić swój koktajl w zdrowy deser z polskich jabłek...

Chyba wszyscy uwielbiają szarlotkę. I bardzo dobrze, bo polskie jabłka to wiele naturalnego dobra. Ich wartość odżywcza zależy od odmiany, ale łączy je jeden ważny składnik – pektyny. Te polisacharydy znajdujące się w skórce jabłek są cenione za zmniejszenie wchłaniania cholesterolu z przewodu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka zawału i miażdżycy, a także poprawę pracy jelit.

Składniki:

  • 1 średnie jabłko
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • 1 miarka białka serwatkowego np. waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanili (opcjonalnie)
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  • Obierz jabłko i usuń gniazdo nasienne.
  • Umieść wszystkie składniki w naczyniu i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna:
376,1 kcal
Białka: 38,2 g
Tłuszcze: 6,3 g
Węglowodany: 45,1 g

Uwagi:
Jeśli chcesz zachować w swoim shake’u pektyny, nie obieraj jabłka, musisz tylko dokładnie je zmiksować.