Quinoa, inaczej komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej – obecnych obszarów Peru, Boliwii i Ekwadoru. Od 6000 lat uważana była za matkę zbóż, chociaż w rzeczywistości nie jest zbożem. Razem z amarantusem należy do roślin szkarłatowych, ale ze względu na wysoką zawartośc skrobi zalicza się ją do pseudozbóż.
Złoto Inków dzisiaj… Współcześnie wiemy, że komosa ryżowa zawiera dużo białka w porównaniu do innych zbóż. W 100 g suchej komosy znajduje się 14,8 g białka, co stanowi 18% energii. Wsród aminokwasów komosy wyliczyć można metioninę, lizynę i cysteinę, których niedobory odnotouje się w źle zbilansowanych dietach wegańskich i wegetariańskich.
Quinoa zwiera wiele witamin i minerałów. Zestawione z innymi składnikami tworzą dobrane pary. Żelazo i lizyna jest potrzebna do wzrostu i naprawy tkanek, a witamina E zapewnia stabilność kwasom omega-3, nawet podczas gotowania.
Możesz gotować większą ilość komosy ryżowej, pamietając, że quinoa zwiększa swoją objętość prawie 3xkrotnie po ugotowaniu. Jedną porcję użyj do przygotwania dania, a pozostałą część zapakuj do woreczków strunowych, lub pojemników i zamroź. Następnym razem wystarczy wyciągnąć odpowiedni woreczek i rozmrozić, podgrzewając w kuchence mikrofalowej.
Składniki:
- ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- ½ średniej cebuli
- 3-4 średnie pieczarki
- ½ czerwonej papryki
- 5 oliwek
- 1 łyżka sera Feta
- Oliwa w sprayu lub tradycyjna oliwa
Sposób przygotowania:
- Pokrój w plasterki cebulę, pieczarki i oliwki, a paprykę w kostkę.
- Spryskaj lub posmarują odrobiną oliwy patelnię.
- Wrzuć warzywa na rozgrzaną patelnię i duś, aż cebula stanie się szklista.
- Dodaj quinoę , przemieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
- Dodaj pokruszony ser Feta, wymieszaj i przełóż do miseczki.
Wartości odżywcze: Wartość kaloryczna: 296,8 kcal
Białka: 11,4 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 26,1 g
Uwagi:
Danie możesz doprawić dowolnymi przyprawami. Świetnie nadają się oregano i odrobina tymianku. Można również dodać sezonowe składniki… nawet świeże owoce…
You must belogged in to post a comment.